Ak máte radi rôzne zákusky, určite ste už narazili aj na cheesecake. V cukrárňach ho môžete vidieť pomerne bežne. Dnes, keď je receptov mnoho, každý ho vylepšuje podľa chuti. Môže byť karamelový, čokoládový alebo ovocný. My sme však za klasiku a jednoduchosť. Aj preto vám dnes prinášame klasický a pôvodný recept na cheesecake, ktorý zachutí každému.
Na cheesecake budeme potrebovať:
- 250 gramov keksíkov
- 120 gramov masla
- trošku cukru alebo medu
- 500 gramov mascarpone
- 250 gramov jemného tvarohu
- 200 gramov kyslej smotany
- 200 gramov práškového cukru
- 3 vajíčka
- 1 žĺtok
- vanilkový lusk
Klasický cheesecake pripravíme nasledovne:
- V mixéri si najskôr pomelieme sušienky a do mikrovlnky dáme roztopiť maslo. V miske si rozmixované keksy zmiešame s maslom do hmoty a pridáme cukor alebo med podľa chuti. Ak sú keksíky samé o sebe sladké, nemusíme pridávať nič.
- Kruhovú formu si pripravíme a cesto poriadne povtláčame na spodok. Formu s cestom dáme piecť ale len na 10 minút pri teplote 200 stupňov. Korpus vytiahneme a necháme vychladnúť. Ideme na prípravu plnky.
- Do misky si dáme mascarpone, smotanu aj tvaroh a všetko dobre vymiešame spolu s cukrom. Šľaháme tak, aby nám vznikla jednotná hmota a všetky suroviny sa dobre prepojili. Potom začneme pridávať po jednom vajíčka a na záver žĺtko. Takúto plnku si vylejeme na korpus a teplotu si nastavíme na cca 160 stupňov.
- Pri cheesecakoch je dôležitý práve proces pečenia. Pri teplote 160 minút ho pečieme asi hodinku. Potom koláč necháme v ešte teplej rúre nejakých 15-20 minút a potom ho vyberieme a necháme vychladnúť. Skladujeme v chladničke a podávame napríklad s ovocím alebo so zmrzlinou. Dobrú chuť.