Kefírové placky so slaninkou

Loading...
(4 / 5)

Kefírové placky sú jedným z tradičných jedál, ktorými sa dal vždy zahnať hlad a všetci sme si neuveriteľne pochutnali. Tie najlepšie pripravovala už moja babička a pri predstave týchto fantasticky nadýchaných placiek sa mi ihneď vybaví ich geniálna chuť. Veď jedlo nemusí obsahovať množstvo surovín, aby bolo sýte a chutné. Pripravte si túto domácu klasiku a nezabudnite ani na kvalitnú slaninku, na ktorej je skvelé placky smažiť. Ich vôňa chrumkavý povrch je nesmierne podmanivý.

Je samozrejmé, že ak sa bavíme o kefírových plackách, asi to nebude najlepšie jedlo pre diétu. No raz za čas zhrešiť môžeme. Určite sa to oplatí s týmito plackami, pretože spojenie jemného cesta a chrumkavej slaninkovej kôrky je úplne famózne. Placky môžete jesť čisté, s mliekom či so smotanou, k mäsu alebo s čerstvou zeleninou.

Budeme potrebovať:

250 ml kefíru

1 žĺtok

1 lyžička suchého droždia

300 g hladkej múky

1 lyžička cukru

pol lyžičky soli

70 ml slnečnicového oleja

200 g slaniny na spraženie

Postup:

Najprv si pripravíme kefír, ktorý si zohrejeme a teplý ho vylejeme do misy. Následne k nemu pridáme cukor a soľ a zamiešame. Potom pridáme vaječný žĺtok, ktorý poriadne rozmiešame v kefíre. Potom prejdeme k múke a oddelíme si z nej 200 g, ktoré si dôkladne preosejeme. Pridáme k nej suché droždie a dobre premiešame. Túto múku s droždím potom zmiešame s kefírom a dobre pomocou lyžice premiešame. Následne pridávame zvyšných 100 g preosiatej múky po častiach a stále cesto premiešavame v mise. Keď je cesto dostatočne hutné, vymiesený bochník necháme v mise, ktorú prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.

Zatiaľ si nakrájame dobrú domácu alebo kvalitnú kúpenú slaninu na menšie kúsky a osmažime ju na panvici do chrumkava. Potom celú masť i so slaninou prelejeme do menšej misky a necháme. Po tom, čo cesto kyslo hodinu ho vyberieme z misy a premiesime. Na pracovnej doske si ho následne rozvaľkáme valčekom na jednu plochu, ktorú potrieme masťou zo slaniny. Necháme chvíľu postáť, aby masť trochu vsiakla a následne celé cesto zrolujeme do valčeka. Potom valček rolujeme znovu, tentokrát do tvaru slimáka. Následne si ho rozdelíme na 2 rovnaké časti a roztlačíme rukami na placku, ktorú rovnomerne dovaľkáme pomocou valčeka. Obe placky potom popicháme vidličkou a prikryjeme utierkou. Necháme postáť asi 20 minút.

Na záver pripravené placky smažíme na rozohriatom oleji z oboch strán (môžeme prikryť pokrievkou). Keď sú obe strany zlato-hnedé a cesto na povrchu chrumkavé, placky položíme na papierové utierky, ktoré vysajú prebytočný olej. Posypeme opraženou slaninou a môžeme podávať.

Prajeme vám  dobrú chuť!

zdroj titulnej fotky: instagram, Jana, sovkusom.ru

Chutil ti tento recept?

komentárov

x