Ak zvyknete pripravovať domáci kečup, skúste ho uvariť podľa nasledujúceho receptu. Obsahuje lahodnú cuketu, ktorá robí kečup ešte lepším. Celý postup je až smiešne jednoduchý a domácu lahôdku máte pripravenú raz-dva.
Skúste pripraviť kečup podľa tohto receptu a určite si ho zamilujú všetci, komu ho ponúknete.
1,5 kg cukety (asi 4 kusy)
500 g cibule
1 a 1/2 polievkovej lyžice soli
1/2 pohára cukru
1/2 pohára octu
1 kávová lyžička mletej sladkej červenej papriky
1 kávová lyžička mletej pálivej červenej papriky
1/2 kávovej lyžičky mletého čierneho korenia
400 g paradajkového pretlaku
Najprv si pripravíme cukety. Aj keď sa vo väčšine receptov používajú aj so šupou, v tomto prípade ju potrebovať nebudeme. Cuketu ošúpeme a odstránime tiež obe jej konce. Potom ju nastrúhame na strúhadle. Použijeme väčšie očká. Všetku cuketu dáme do misy. Cibuľu ošúpeme a tiež nastrúhame na strúhadle. Tento krát použijeme menšie očká. Cibuľu však môžeme aj rozmixovať v mixéri, pokiaľ nezískame kašovitú hmotu. Potom ju pridáme k cukete a všetko zamiešame. Následne pridáme soľ a znovu všetko premiešame. Misu prikryjeme a cuketu s cibuľou dáme do chladničky. Necháme to tam asi 6 hodín, ideálne celú noc, takže je dobré tento krok urobiť už deň pred prípravou kečupu.
Po tom, čo sme nechali cuketu s cibuľou a soľou odstáť v chladničke ju vyberieme a celú zmes dáme do hrnca. Masu rozmiešame na miernom plameni a pridáme k nej cukor. Všetko občasne miešame a keď zmes začne vrieť, varíme asi pol hodinu. Neprikrývame pokrievkou, stačí, že sa zmes pomaličky varí. Po pol hodine k zmesi pridáme mletú sladkú aj pálivú červenú papriku a čierne korenie. To je najlepšie, ak je čerstvo zomleté. Potom pridáme aj ocot, všetko spolu zamiešame a varíme ďalších 15 minút tiež na miernom plameni bez pokrievky, za občasného miešania.
Na záver k zmesi pridáme poslednú ingredienciu, ktorou je paradajkový pretlak. Ak robíte domáci, pokojne pridajte ten, chuť bude ešte oveľa lepšia. Pretlak rozmiešame v zmesi a stále varíme na miernom plameni. Teraz už však hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme asi 5 až 10 minút. Na záver všetko rozmixujeme ponorným mixérom alebo zmes vylejeme do mixéra a rozmixujeme všetko tam. Hotovú zmes potom môžeme nalievať do pripravených suchých a umytých sklenených zaváraninových pohárov. Všetky uzavrieme a buď sterilizujeme vo vriacej vode alebo v umývačke riadu. Zavreté poháre však môžeme otočiť hore dnom, zabaliť do deky a nechať takto aspoň 24 hodín do ich úplného vychladnutia.
Jana, kwestiasmaku.com