Plnkové koláče sú nestarnúcou klasickou všetkých sviatkov a osláv. Je však čas vyskúšať niečo nové, chutné, niečo, čo bude chutiť každému členovi vašej domácnosti. Máme pre vás recept na koláč, ktorého príprava vám nezaberie veľa času a vôbec nie je náročná. Ľahko ho pripravíte zo surovín, ktoré máte bežne doma v chladničke. Hor sa do toho!
Budeme potrebovať:
- 50 g masla
- 50 g cukru
- štipku prášku do pečiva
- 1 lyžicu kávy
- 320 ml šľahačky
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžice múky
- 5 vajíčok
- 100 g práškového cukru
- 3 lyžičky želatíny
Postup:
- Roztopte si maslo vo vodnom kúpeli. Pridajte do masla kakao, premiešajte a odstráňte z ohňa. Do kakaovej zmesi pridajte cukor a poriadne premiešajte. Do takto vymiešanej zmesi pridajte múku a 1 vajíčko. Všetko dôkladne vymiešajte do hladkej hmoty. Tortovú formu si pokryte papierom na pečenie a nalejte do nej čokoládové cesto. Pečte ho približne 10-12 minút pri teplote 180 stupňov.
- Kávu si nechajte rozpustiť v dvoch lyžiciach vriacej vody. Do rozpustenej kávy pridajte cukor, 4 lyžice horúcej vody a za stáleho miešania pri nízkej teplote miešajte. Vznikne kávový sirup. Za stáleho šľahania si v miske rozmixujte 4 žĺtky a pridajte do nich kávový sirup. Hmota by mala byť nadýchaná. Následne si pripravte v teplej vode želatínu, ktorú spojte s vajíčkovo-kávovým krémom. Poriadne premiešajte a nakoniec spojte s vyšľahanou šľahačkou.
- Takto pripravený krém naneste na upečené cesto a nechajte ho v chladničke odpočívať celú noc. Na vrch koláču môžete použiť jemne pomletú kávu alebo kakao.
Gabriela