Lahodná osviežujúca torta, ktorá učaruje nielen milovníkom kávy. Nadýchaná plnka, kávová aróma a chutný sušienkový základ sú dokonalou kombináciou tejto torty, ktorú nemusíte vôbec piecť. Hotová je veľmi rýchlo a ešte rýchlejšie zmizne z taniera.
Pošteklite svoje chuťové poháriky touto dobre vychladenou dobrotou.
Budeme potrebovať:
Základ
- 140 g sušienok polomáčaných v (horkej) čokoláde
- 2 polievkové lyžičky práškového cukru
- 70 g roztopeného masla
Plnka
- 2 rovné kávové lyžičky rozpustnej kávy (napr. Nescafe)
- 2 polievkové lyžice vriacej vody
- 300 ml dobre vychladenej smotany na šľahanie (čo najviac percentná)
- 200 g bielej čokolády
Dekorácia
- šľahačka
- zrnká kávy (najlepšie v čokoláde)
- 1 lyžica rozpustnej kávy
Postup:
- Najprv je potrebné si pripraviť základ torty. Na uvedené množstvo surovín budeme potrebovať menšiu okrúhlu tortovú formu s priemerom cca 20 cm. Všetky sušienky polomáčané v horkej čokoláde si rozmixujeme v mixéri. Najvhodnejšie sú celozrné sušienky ale použiť môžete aj iné. Ak nemáte sušienky máčané v horkej čokoláde, použite klasické sušienky a pridajte k nim 50 g rozpustenej horkej čokolády.
- Sušienky mixujeme, pokiaľ nezískame jemnú sypkú hmotu. Rovnaký výsledok dosiahneme aj keď dáme všetky sušienky do uzatvárateľného igelitového vrecúška a pomocou tĺčika alebo valčeka na cesto ich dôkladne rozmliaždime.
- Sypkú sušienkovú zmes potom zalejeme rozpusteným maslom (nie prepražené) a pridáme k nej práškový cukor. Všetko dobre zamiešame a vytvoríme mäkkú vlhkú zmes. Tú potom natlačíme na dno formy a rovnomerne rozmiestnime. Vyformujeme aj okraje a následne dobre pritlačenú zmes na dne a okrajoch formy odložíme do chladničky, aby nám stuhla.
- Následne si môžeme pripraviť kávovú plnku. Do hrnčeka si dáme rozpustnú kávu, zalejeme ju vriacou vodou, rozmiešame a necháme ju vychladnúť. Najlepšie je ju umiestniť do misky so studenou vodou. Následne si čokoládu nalámeme na malé kúsky, dáme ju do kovovej misky alebo hrnca a vložíme do ďalšieho väčšieho hrnca naplneného vodou.
- Vodu varíme na najmenšom plameni a čokoládu v hornej miske miešame, až pokiaľ sa nerozpustí. Potom, keď je bez hrudiek ju premiešame a necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Následne si dobre vychladenú smotanu vyšľaháme na nadýchanú šľahačku a následne k nej pridáme vychladenú kávu. Kávu prilejeme k šľahačke, veľmi krátko na malých otáčkach šľaháme a môžeme vypnúť mixér.
- Potom pomocou lyžice alebo lopatky vmiešame do šľahačky rozpustenú a vychladenú čokoládu. Celú túto zmes potom vylejeme na vychladený sušienkový základ, rovnomerne rozotrieme a tortu vložíme do chladničky minimálne na tri hodiny, aby stuhla. Ideálne ju tam necháme celú noc.
- Pred podávaním môžeme ozdobiť šľahačkou, kávovými zrnami a posypeme kávou. Tortu je dobré vybrať z chladničky asi 10 minút pred krájaním. Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: Jana, kwestiasmaku.com