Karpatský koláč

(5 / 5)

Niektorí tejto lahôdke vravia koláč, iní ju považujú skôr za tortu. Akýkoľvek názov preferujete, podstatná je tá fantastická chuť! Krehké cesto, ktoré svojím zvlneným povrchom naozaj pripomína pohorie je navyše úplne bez cukru. Lahodná pudingová náplň, ktorá je jemná ako obláčik vás presvedčí, že pripraviť tento dezert bola tá najlepšia voľba. Čaká vás však jedna veľká skúška – treba vydržať hodinu, kým koláč v chladničke stuhne aj napriek tomu, že vám už potečú slinky.

Karpatský koláč svojím nepravidelne zvlneným povrchom cesta mnohým pripomína pohorie. Posypaný práškovým cukrom vyzerá ako zasnežené vrcholy hôr. Podáva sa dobre stuhnutý a chladný a jeho jemná plnka má geniálnu chuť. U nás je stálicou najmä na Vianoce, no teší sa obľube aj počas rodinných osláv. Deti ho priam milujú a zo stola nám vždy veľmi rýchlo zmizne. Pripravte si ho podľa nasledujúceho receptu.

Budeme potrebovať:

Na cesto

pohár vody (asi 250 ml)

125 g masla (alebo margarínu)

180 g hladkej múky

5 vajec

štipka soli

25 g práškového cukru na posypanie

čajová lyžička prášku do pečiva

Na plnku

500 ml mlieka

200 g masla

50 g hladkej múky

50 g škrobu

140 g cukru

20 g vanilkového cukru

Postup:

Pripravíme si hrniec, do ktorého nalejeme vodu, pridáme štipku soli a na kocky nakrájané maslo. Na malom plameni necháme maslo úplne roztopiť za stáleho miešania. Keď sa zmes začne poriadne zahrievať, ihneď ako začína vrieť ju stiahnite z plameňa a pridajte do nej múku zmiešanú s práškom do pečiva. Keď zmes premiešate, vráťte ju na sporák a na miernom plameni miešajte ďalej. Miešajte lyžicou alebo varechou tak, aby sa všetky ingrediencie prepojili. Vznikne vám hutná hmota s lesklým povrchom, ktorá by sa mala začať odliepať od stien hrnca. V tomto momente je cesto správne pripravené, odstavíme ho zo sporáka a necháme mierne vychladnúť.

K cestu začneme pridávať vajcia, no nie všetky naraz. Pomocou mixéra vždy šľaháme jedno vajce s cestom, až potom pridáme ďalšie a ďalšie. Mixér si nastavte na malé otáčky alebo cesto miešajte ručne. Cesto by nemalo byť tekuté ale husté a lesklé. Pripravíme si plech na pečenie. využiť môžete veľký plech a cesto na záver prerežete na polovicu alebo si pripravte dva menšie plechy približne 25 x 25 cm. Plech vymažte maslom alebo margarínom, no použiť môžete i papier na pečenie. Cesto rozotrieme na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov asi 30 minút.

Kým sa koláč pečie, pripravíme si pudingovú plnku, na ktorú potrebujeme maslo zmäknuté pri izbovej teplote. Najprv si do hrnca nalejeme 100 ml mlieka, ktoré zohrejeme, potom odstránime z plameňa a následne do neho pridáme múku a škrob a poriadne rozmiešame, aby sa nám nevytvorili hrudky. Následne pridáme do hrnca zvyšné mlieko, ochutíme cukrom a ďalej na miernom plameni miešame, až pokiaľ nám zmes nezhustne. Potom ju necháme vychladnúť a následne ju po lyžiciach pridávame k rozšľahanému mäkkému maslu. Týmto krémom natrieme upečené cesto, prikryjeme ho druhou vrstvou a necháme schladiť asi na hodinu. Podávame posypané vanilkovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť!

zdroj: babskeveci.sk (Jana L)

Chutil ti tento recept?

komentárov


@receptik.sk na Instagrame

Načítať viac..
x