Tento famózny zákusok nie len skvele vyzerá, navyše je i garanciou nezabudnuteľnej kombinácie chutí. Spojenie nadýchaného orechového cesta, jemnej pudingovej plnky, ľahučkej šľahačky s chrumkavým karamelom je naozajstný kulinársky zážitok, ktorým ulahodíte aj tým najnáročnejším jazýčkom. Pripravte tento zákusok návšteve a zaručene zožnete úspech. Ak ste sa nechali zlákať, pripravte si ho čím skôr podľa nasledujúceho receptu.
Cesto:
5 vajec
5 polievkových lyžíc hladkej múky
5 polievkových lyžíc cukru
1/2 balíčka prášku do pečiva
štipka soli
75 g hrubo mletých vlašských orechov
75 g hrubo mletých lieskových orechov
Vanilkový krém:
1/2 l mlieka
2 balíčky vanilkového pudingu
1 balenie vanilkového cukru
3 polievkové lyžice cukru
125 g masla
Čokoládový krém:
1/2 l mlieka
2 balíčky čokoládového (kakaového) pudingu
1 balenie vanilkového cukru
3 polievkové lyžice cukru
125 g masla
Zvyšok:
200 g sušienok
2 dl mlieka
1 polievková lyžica rumu
100 g nutelly
400 ml smotany na šľahanie
50 g cukru
Ako prvé si pripravíme zmes na cesto. Najprv si oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky umiestnime do misy a mixérom ich vymiešame s cukrom. Pridáme štipku soli a zamiešame. Múku si zmiešame s práškom do pečiva a za stáleho miešania ju postupne prisypávame k žĺtkom. Na záver si vyšľaháme bielky na penu, ktorú potom opatrne vmiešame do zmesi.
Pripravíme si plech na pečenie. V rámci tohto receptu bol použitý pekáč s rozmermi 30 x 20 x 6 cm. Plech dôkladne vymastíme maslom a posypeme múkou. Následne doň vylejeme pripravené cesto. Na vrch nasypeme vlašské a lieskové orechy a dáme piecť do rúry. Rúru nastavíme na 180 stupňov a cesto pečieme približne 20 minút. Akonáhle sa cesto upečie, ešte kým je teplé na neho natrieme vrstvu nutelly (alebo iného čokoládového/orieškového krému).
Teraz si pripravíme puding. V troche mlieka si rozmiešame pudingový prášok a zvyšok mlieka dáme do hrnca na sporák. Pridáme kryštálový i vanilkový cukor a miešame, kým sa roztopia. Následne pridáme pudingový prášok vymiešaný v mlieku a varíme, až pokiaľ je puding hustý. Keď puding vychladne, vmiešame doň mäkké maslo a vytvoríme tak krémovejšiu konzistenciu. Postup je rovnaký pri čokoládovom i vanilkovom pudingu.
Na cesto potreté nutellou teraz nanesieme vrstvu vanilkového pudingu, ktorú úhľadne zarovnáme. Následne si do misky nalejeme 2 dcl mlieka, ktoré zmiešame s lyžicou rumu. Do mlieka potom máčame sušienky, ktoré ukladáme na vrstvu vanilkového pudingu, až pokiaľ ho celý nezakryjeme. Potom na vrstvu sušienok rozotrieme vrstvu čokoládového pudingu.
Smotanu na šľahanie spolu s jednou lyžicou cukru mixérom vyšľaháme na šľahačku. Tú nanesieme na vrstvu čokoládového pudingu. Zákusok je už takmer hotový. Ako posledné si pripravíme karamelovú polevu. Cukor na miernom plameni za stáleho miešania roztápame, až pokiaľ nezačne karamelizovať.
Keď je tekutý a má zlatistú svetlú farbu odstavíme ho z plameňa a necháme mierne vychladnúť. Na poriadne vymastený papier na pečenie potom lyžicou alebo varechou kvapkáme karamel do požadovaných alebo neurčitých tvarov. Po vychladnutí karamel odlupujeme a zdobíme ním nakrájaný zákusok.
Dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), nosalty.hu