Takéto nadýchané karamelové rezy ste ešte iste nejedli. Jemné kakaové cesto a na ňom penová karamelová fantázia. Milovníkov kávy potešia aj v nej namáčané piškóty, ktoré celý dezert privedú k dokonalosti. Je zbytočné chuť opisovať, upečte si tento fenomenálny zákusok podľa nasledujúceho receptu ešte dnes.
Chuť, ktorá je tak neskutočná, že sa dá len ťažko opísať. Presne taký je karamelovo-kávový rez. Necháte sa zlákať?
Na cesto
3 väčšie vajcia
1/2 pohára polohrubej múky
1/2 pohára kryštálového cukru
2 polievkové lyžice kakaa
1/2 kávovej lyžičky prášku do pečiva
Na krém
500 ml smotany na varenie
2 kávové lyžičky vanilkovej arómy
450 g karamelového salka (už karamelizovaného)
15 g želatíny
150 ml studenej vody
Ostatné
12 až 14 dlhých piškót
350 až 400 ml vychladenej silnej kávy
3 až 4 lyžice rumu (môžete vynechať)
50 g mliečnej alebo horkej čokolády
Na prípravu zákuska je použitý plech na pečenie s rozmerom 25 x 30 cm.
Najprv si zapneme rúru, aby sa nám počas prípravy vyhriala. Pokiaľ máte možnosť nastaviť rúru na termoobeh, zapnite ju na 160 stupňov. V opačnom prípade ju vyhrejte na 180 stupňov. Následne prejdeme k príprave cesta. Mise si začneme šľahať bielky, po chvíli k nim pridáme cukor. Keď vyšľaháme sneh, pridáme žĺtky a ynovu šľaháme, kým získame nadýchanú krémovú masu. Následne k vajciam preosejeme zmes múky, kakaa a prášku do pečiva (tie si vopred dôkladne rozmiešame v osobitnej miske). Pomocou gumenej lopatky opatrne zapracujeme sypké suroviny do vaječnej zmesi. Keď máme cesto krémovej konzistencie hotové, vylejeme ho na plech vystlaný papierom na pečenie, rovnomerne uhladíme a dáme piecť do rúry na 20 až 25 minút.
Po upečení chvíľu počkáme, kým cesto vychladne. Následne ho vyberieme z formy, papier odstránime ale vrátime späť do formy. Z piškóty nožom odstránime vrchnú zvlnenú a mierne pripečenú vrstvu a tak piškótové cesto vyrovnáme. Následne ho vložíme späť do formy vystlanej papierom na pečenie. V miske si zmiešame kávu a rum a asi 130 ml z tejto kvapalnej zmesi natrieme na piškótu po celej jej ploche.
Následne prejdeme k príprave želatíny, ktorú si rozmiešame vo vode a necháme napučnieť asi 15 minút. potom ju na sporáku na malomplameni mierne zahrejeme a stále rýchlo miešame, kým sa úplne nerozpustí vo vode (asi 30 sekundový proces). Pripravenú želatínu dáme bokom. V mise si vyšľaháme smotanu na šľahanie s vanilkovou arómou do nadýchanej šľahačky. Potom k nej pridáme karamelové salko a znovu šľaháme, kým získame krém. Do neho potom pridáme tretinu želatíny, chvíľu šľaháme, potom pridáme ďalšiu časť želatíny, trochu zašľaháme a na koniec pridáme zvyšok a vymiešame nadýchaný krém. Polovicu z neho rozotrieme na cesto. Potom namáčame piškóty do zmesi kávy a rumu a ukladáme na krém. Piškóty zalejeme zvyškom krému, ktorý pekne rovnomerne rozotrieme. Pripravený zákusok necháme dobre vychladiť cez noc v chladničke.
Po stuhnutí zákusok vyberieme z formy, odstránime papier na pečenie a v miske si roztopíme čokoládu. Skrz vrecko ňou ozdobíme vrch zákuska a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: youtube, Jana, malacukierenka.pl