Ak sa v blízkej dobe chystáte na oslavu, prípadne očakávate hostí, ktorí vám prídu gratulovať k vášmu sviatku, vedzte, že ani v jednom z týchto prípadov nepoteší vašich priateľov a blízkych nič viac, než lahodná, s láskou upečená torta, po ktorej sa budú oblizovať všetci prítomní! Už len z pohľadu na ingrediencie, ktoré sú potrebné na jej prípravu, sa vám začnú zbiehať slinky. Pustite sa preto čo najskôr do práce a pochvalné slová, ktoré sa budú hrnúť na vašu adresu len čo vaši hostia ochutnajú tento sladký sen, budú pre vás takmer takou odmenou, akou bude lahodná chuť tejto torty vo vašich ústach.
Na cesto
3 ks vaječných bielkov
60 g mletých slaných arašidov
15 g vanilkového pudingového prášku
80 g cukru
Na karamel
100 g cukru
125 ml smotany na šľahanie
50 g masla
Na krém
3 dl mlieka
45 g vanilkového pudingového prášku
80 g cukru
10 g želatíny
100 ml vody
4 dl smotany na šľahanie
150 g karamelového mlieka (vopred pripraveného)
100 g arašidového masla
Na ozdobenie
60 ml smotany na šľahanie
120 g mliečnej čokolády
50 g karamelového mlieka (vopred pripraveného)
50 g bielej čokolády
Najskôr sa pustite do prípravy cesta. Bielky s cukrom vyšľahajte na hustú penu. Pudingový prášok a mleté arašidy zmiešajte. Suchú hmotu opatrne zmiešajte s bielkami. Hmotu naneste na 22-centimetrovú tortovú formu, ktorá je vystlaná papierom na pečenie a vložte do vopred vyhriatej rúry. Pečte 20 minút na 180 °C.
Teraz si pripravte karamel. Roztopte kryštálový cukor. Opatrne primiešajte smotanu na šľahanie a maslo. Miešajte, kým nezmiznú hrudky a varte 10 minút.
Môžete sa pustiť do prípravy krému. Z pudingového prášku, kryštálového cukru a mlieka uvarte hustý puding. Keď vychladne, rozmixujte ho dohladka. Želatínu zmiešajte s vodou a nechajte napučať. K polovici pudingu pridajte karamel. Polovicu smotany na šľahanie vyšľahajte na tvrdú penu a zmiešajte s pudingom. Želatínu roztopte a polovicu primiešajte ku krému. Karamelový krém natrite na cesto a nechajte stáť hodinu v chladničke. Teraz budete pracovať s druhou polovicou načatých ingrediencií. K druhej polovici pudingu pridajte arašidové maslo. Druhú polovicu smotany na šľahanie vyšľahajte na tvrdú penu a zmiešajte s pudingom. Druhú polovicu želatíny pridajte ku krému. Arašidovomaslový krém natrite na karamelový krém. Tortu dajte do chladničky na 4-5 hodín alebo pokojne aj na celú noc, aby poriadne stuhla.
Tak, a potom už zostáva iba zdobenie vášho výtvoru. Smotanu na šľahanie, mliečnu čokoládu a karamel zmiešajte. Bielu čokoládu roztopte a dajte ju do zdobičky na tortu, prípadne môžete šikovne využiť aj papierový sáčok, ktorý prederavíte. Vzniknutú zmes zo smotany, mliečnej čokolády a karamelu natrite na tortu. Bielou čokoládou zdobte vrch torty v tenkých čiarach, pričom smerujte zvonka do stredu kruhu, a vytvorte pomocou nej ozdobné obrazce podľa vášho vkusu. Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: instagram.com, Katuš, nosalty.hu