Blíži sa nám obdobie čerstvej a zdravej zeleniny zo záhrady. Nie je nič lepšie ako si pripraviť rýchly letný obed len z toho, čo ste si sami vypestovali. Okrem toho, že je zelenina veľmi zdravá a prospešná voči chorobám, dokáže priaznivo pôsobiť na pleť či vlasy. Jednou z takýchto je aj kapusta. Pripravili sme si pre vás zopár tipov na lahodné kapustové šaláty, ktoré vás zasýtia a dodajú vám energiu.
Kapustový šalát s mrkvou a orientálnym dressingom
Budeme potrebovať:
- 200 g kapusty
- 1 mrkvu
- 1 uhorku
- 2-3 stonky zeleru
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice slnečnicového oleja
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 2 lyžičky sójovej omáčky
- čierne korenie
Postup:
- Kapustu si najemno nastrúhajte spolu s mrkvou. Uhorky spolu so zelerom si nakrájajte na tenké plátky. V samostatnej miske si zmiešajte sójovú omáčku, olej a citrónovú šťavu. Do tejto omáčky pridajte prepasírovaný cesnak spolu s čiernym korením. Teraz môžete hotovou omáčkou obliať pripravenú zeleninu a môžete podávať.
Budeme potrebovať:
- 200 g tuniaka v konzerve
- 400 g kapusty
- 2 jarné cibuľky
- 3 lyžice bieleho jogurtu
- soľ
- čierne korenie
Postup:
- Kapustu opäť najemno nastrúhajte a vložte do misky. Pridajte soľ a čierne korenie. Ku kapuste následne pridajte biely jogurt a nakrájanú jarnú cibuľku. Do hotového šalátu pridajte ešte biely jogurt a je šalát hotový.
Budeme potrebovať:
- 500 g kapusty
- 2 pomaranče
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- 2 lyžičky balsamica
- petržlenovú vňať
- 2 lyžice olivového oleja
Postup:
- Opäť začnite prípravou kapusty. Nastrúhajte si ju na väčšie kúsky a zmiešajte ju s petrželnovou vňaťou. Pridajte soľ, cukor, korenie a poriadne zamiešajte. Pomaranče si ošúpte, nakrájajte na kolieska a pridajte do šalátu. Nakoniec šalát dochuťte len balsamicom a olivovým olejom.
Budeme potrebovať:
- 300 g kapusty
- 1 červená cibuľa
- 8 cherry paradajok
- 1 uhorka
- 10 olív
- 150 g mozzarelly
- soľ
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička medu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- čierne korenie
- petržlenovú vňať
Postup:
- Kapustu si nakrájajte na tenko. Vložte ju do hlbokej misky a pridajte k nej červenú cibuľu, olivy, uhorku a cherry paradajky. Dôkladne premiešajte a pridajte mozzarellu. V samostatnej miske zmiešajte olej, med, citrónovú šťavu, čierne korenie, soľ a hotovou omáčkou polejte šalát.
Budeme potrebovať:
- 300 g kapusty
- 4 lyžice sterilizovaného hrášku
- 10 zelených olív
- polovicu cibule
- hrsť vlašských orechov
- cukor
- soľ
- petržlenovú vňať
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 3 lyžice slnečnicového oleja
- 1 lyžicu horčice
Postup:
- Najemno nakrájanú kapustu vložte do hlbokej misky a posypte soľou a cukrom. Premiešajte a pridajte hrášok spolu s nakrájanými olivami. Vlašské orechy zľahka podrvte a následne nakrájajte na ľubovoľné kúsky a pridajte ich do šalátu. V samostatnej miske si zmiešajte olej, citrónovú šťavu, horčicu a čierne korenie. Hotový šalát polejte vytvoreným dressingom.
sovkusom.ru