Kapustové koláče

Loading...
(0 / 5)

Kapusta je zelenina, z ktorej by ste vedeli pripraviť naozaj čokoľvek. Medzi najznámejšie jedlo z kapusty patrí tradičná slovenská vianočná kapustnica. Tá nechýba cez Vianoce u nikoho. S kapustou môžete kombinovať aj mäso či zemiaky. My pre vás máme však ešte niečo lepšie! Nápady na výborné kapustové koláče. Ak čakáte nejakú návštevu a neviete čo im pripraviť, toto je jedna z najlepších možností!

Kapustové taštičky

Budeme potrebovať:

500 g kapusty

480 g múky

130 ml oleja

250 ml srvátky

2 lyžice suchých kvasiniek

1 lyžica cukru

štipka soli

štipka čierneho korenia

Postup:

Ako prvé si pripravte cesto. Zohrejte si srvátku aby bola teplá, nie však vriaca. Pridajte do nej soľ a droždie. Nechajte postáť približne 5 minút. Do cesta pridajte maslo a preosiatu múku. Cesto nechajte postáť tak hodinku. Pripravte si zatiaľ plnku. Uvarte si kapustu so soľou a čiernym korením, kým nie je úplne mäkká. Cesto si pokrájajte a rozdeľte na 10 kusov. Jednotlivé kúsky naplňte a dajte piecť na 180 stupňov až kým nie sú krásne hnedé.

Kapustový koláč

Budeme potrebovať:

600 g kapusty

240 ml kyslej smotany

240 ml majonézy

1 mrkva

1 cibuľa

2 vajcia

125 g múky

štipka soli

25 g prášku do pečiva

olej

Postup:

Pri príprave tohto receptu je potrebné najprv pripraviť náplň. Nakrájanú cibuľu a mrkvu si opražte na oleji. Následne pridajte kapustu a vodu. Nechajte podusiť. Počas prípravy kapusty si pripravte cesto. Zmiešajte vajcia so soľou, do ktorých pridáte majonézu a kyslú smotanu. Múku si zmiešajte s práškom do pečiva a zmiešajte zľahka so zvyškom cesta. Polovicu cesta nalejte na vopred pripravený plech. Na cesto rozložte plnku a nalejte zvyšok cesta. Pečte pri 190 stupňoch do zlato-hneda.

Jednoduchý kapustový koláč

Budeme potrebovať:

500 g kapusty

3 vajíčka

100 g masla

6 lyžíc kyslej smotany

6 lyžíc múky

2 lyžíc prášku do pečiva

2 lyžice oleja

štipka soli

štipka korenia

Postup:

Nakrájajte kapustu, zalejte ju roztopeným maslom, pridajte korenie, soľ a poriadne rukami premiešajte. Na prípravu cesta zmiešajte vajcia s kyslou smotanou,olejom a múkou. Cesto zmiešajte s kapustou a nalejte do formy vopred pripravenej. Pečte približne hodinu a pol.

Klasický kapustový koláč

Budeme potrebovať:

200 g kapusty

300 ml bieleho jogurtu

2 vajíčka

320 g múky

pol lyžičky sódy

50 g masla

čierne korenie

soľ

muškátový oriešok

Postup:

Osolenú kapustu opražte na panvici spolu s muškátovým orieškom a korením. Zatiaľ čo sa kapusta dusí pripravte si cesto. Vyšľahajte si jogurt s vajíčkami. Pridajte zvyšné suroviny a poriadne premiešajte. Na plech vylejte cesto naplňte kapustou a opäť zalejte. Pečte pri teplote 190 stupňov kým koláč nie je zlatý.

Kapustový koláč s mäsom a hubami

Budeme potrebovať:

300 g kapusty

200 g mäsa

200 ml vody

100 ml bieleho vína

100 g húb

4 vajíčka

75 ml kyslej smotany

480 g múky

190 g masla

prášok na pečenie

1 mrkva

Postup:

Ako prvé si pripravte cesto. Zmiešajte roztopené maslo spolu s múkou a práškom do pečiva. Pridajte kyslú smotanu a miešajte kým nevznikne husté cesto. Nechajte postáť 30 minút. Pripravujte si zatiaľ náplň. Mleté mäso opražte s cibuľkou. Keď začne meniť farbu prilejte víno a miešajte kým sa víno nevyparí. V druhej panvici poduste kapustu s mrkvou. V ďalšej panvici pražte cibuľu s hubami a pridajte vajíčka. Nalejte prvú polovicu cesta a naplňte ju mäsom a hubami vrch zalejte druhou polkou cesta. Pečte pri teplote 180 stupňov asi 40 minút.

zdroj titulnej fotky: instagram, Gabriela, sovkusom

Chutil ti tento recept?

komentárov

x