Mám veľmi rada kapustu, takže keď som uvidela tento recept, uvarila som ho rovno na nedeľný obed. Dokonca aj moje deti, ktoré z kapusty nie sú nadšené, sa oblízali aj za ušami. Páčilo sa im, že náš obed vyzerá ako bábovka. Recept je veľmi jednoduchý, chutný a je to perfektný tip, ak vám dochádzajú nápady, čo na obed.
500 g mletého mäsa
200 g ryže
1 cibuľa
1 mrkva
1 kg kapusty
200 g kyslej smotany
250 ml paradajkovej šťavy, alebo paradajkového pretlaku zmiešaného s vodou
štipku soli
štipku korenia
Pripravíme si suroviny.
Oberieme vonkajšie listy kapusty a dáme ich variť do posolenej vody po dobu niekoľkých minút, kým nie sú mäkké. Pripravíme si formu na bábovku a vyukladáme ju uvarenými listami kapusty. Snažíme sa, aby boli všade rovnomerne.
Cibuľu si nakrájame na jemno, mrkvu nastrúhame a dáme do hrnca spolu s paradajkovou šťavou, alebo zriedeným pretlakom. Zmes dobre premiešame, privedieme do varu a necháme variť po dobu 5 minút.
Ryžu si uvaríme v posolenej vode do mäkka, scedíme a necháme vychladnúť. Následne ryžu zmiešame s mletým mäsom, dusenou zeleninou a kyslou smotanou. Okoreníme a zmes poriadne premiešame.
Zmesou naplníme formu vyloženú kapustovými listami. Na vrch poukladáme ďalšie listy tak, aby sme zmes úplne pozakrývali. Následne dáme do rúry.
Pečieme na 180°C cca po dobu 1 hodiny.
Podávame horúce s kyslou smotanou.
Dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk, (Katka), ketkes.com