Keď potrebujete telu dopriať vitamíny, niekedy na to celkom stačí tá správna surovina. Netreba zachádzať do lekárne a kupovať výživové doplnky, ale vitamín C si počas sychravých jesenných dní dopriať v podobe dobrého jedla. Okrem citrónov ho totiž obsahuje aj kapusta. A tento recept vás celkom dostane.
2-3kg bielej kapusty
2-3 mrkvy
1,5l vody
2 PL soli
9 PL cukru
5-6 strúčikov cesnaku
200ml octu
1 ČL čierneho korenia
Z kapusty odstráňte vrchné listy, potom odrežte pevnú časť, ak je tvrdá. Rozrežte ju na 8-10 dielikov. Mrkvu si nastrúhajte na hrubšom strúhadle, cesnak olúpte a nakrájajte na menšie kúsky. Do hrnca si nalejte vodu a dajte ju variť, pridajte soľ a cukor a nechajte ich rozpustiť. Potom pridajte čierne korenie. Keď voda zovrie, odstráňte ju z ohňa, nechajte mierne vychladnúť a pridajte ocot. Kapustu vložte do vhodne veľkej nádoby, pridajte k nej mrkvu a cesnak a zalejte horúcou marinádou. Počas chladnutia niekoľkokrát premiešajte. Po vychladení dajte kapustu do chladničky a podávajte ako prílohu, alebo ako samostatnú vitamínovú bombu. Prajeme dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (M)