Nadýchané kakaové kocky pripravené z kefírového mlieka sú bezkonkurenčne najrýchlejším receptom na zákusok. Kedykoľvek, keď dostanete chuť na sladké alebo vás prekvapí neohlásená návšteva, pripravte túto „bleskovku“ a chvály na vašu kuchyňu sa budú len tak sypať. Zákusok, ktorý väčšina z nás pozná ako typickú maškrtu od starej mamy pripravíte aj bez mixéra, jednoduchým zmiešaním surovín. Nie je nič ľahšie a zároveň chutnejšie, ako skvelé kefírové kocky, ktoré si pripravíte podľa nasledujúceho postupu.
Už po prvom súste vás prekvapí nadýchané cesto, jemnučké ako pavučinka. Tento bleskový zákusok je nesmierne vláčny, a to aj napriek tomu, že ho pripravíte bez krému alebo polevy. Tento recept vyvážite zlatom a preto si ho starostlivo uschovajte. Kefírové cesto sa skvele hodí aj na prípravu korpusu na tortu alebo ako základ rôznych zákuskov s džemom, ovocím, čokoládou, či krémom. Sám o sebe je však tento kakaový zákusok vynikajúci, preto zmizne ešte teplý z plechu skôr, ako sa nazdáte.
200 g polohrubej múky
180 g práškového cukru
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
100 ml slnečnicového oleja
1 vajce
250 ml kefíru
25 g kakaa
Vo väčšej mise si najprv zmiešame všetky suché suroviny: múku, práškový cukor, sódu bikarbónu a kakao. Po dôkladnom zmiešaní ingrediencií k nim pridáme vajce, kefírové mlieko a slnečnicový olej. Znova dobre premiešame a bleskové cesto na zákusok je hotové!
Pripravíme si formu, v ktorej budeme zákusok piecť. Formu alebo plech vymastíme maslom, prípadne použijeme papier na pečenie. Pripravené cesto vylejeme do formy a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 30 minút.
Po pol hodine môžeme špajdľou skontrolovať, či je cesto dostatočne upečené. Posypeme práškovým cukrom a krájame na kocky.
Dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), nosalty.hu