Jogurtovo-čučoriedkové rezy

Loading...
(0 / 5)

Famózne a osviežujúce jogurtové rezy, ktoré sú plné chutných čučoriedok. Zákusok, ktorý padne vhod nielen v horúcich letných dňoch. Podľa nasledujúceho receptu si ho bez problémov pripravíte. Navyše je plný zdravých surovín, vďaka ktorým môžete maškrtiť bez výčitiek.

Zákusok, ktorý sa už po prvom súste stane vaším favoritom.

Budeme potrebovať:

Základ:

200 g krehkých sušienok (maslové keksy)

70 g masla

50 g bielej čokolády

2 kávové lyžičky jogurtu

Jogurtová vrstva:

6 väčších gréckych jogurtov (každý asi 330 g)

4 kávové lyžičky želatíny v prášku

250 g bielej čokolády

1/2 pohára kokosového likéru alebo rumu (voliteľné)

2 kopcovité lyžice medu

Vrchná vrstva:

500 g čučoriedok

2 balíčky želé (príchuť lesné ovocie)

Postup:

Dané množstvo surovín je vhodné použiť pri príprave zákuska v okrúhlej forme s priemerom 28 cm alebo hranatej forme s rozmermi 20 x 30 cm.

Ideálne je nechať grécky jogurt precediť, aby sme sa zbavili prebytočnej tekutiny. Stačí, ak deň pred prípravou zákuska dáme jogurt do sita vystlaného gázou a sito vložíme do väčšieho hrnca, do ktorého bude stekať prebytočná tekutina. Takto necháme jogurt cediť v chladničke asi 16 až 24 hodín pred prípravou.

Začneme prípravou základu pre zákusok. Všetky sušienky rozdrvíme v uzatvárateľnom igelitovom vrecku alebo ich jednoducho rozmixujeme v mixéry na jemnú drobivú zmes. Následne k sušienkam pridáme roztopené maslo, roztopenú bielu čokoládu a jogurt. Všetko spolu zamiešame a vytvoríme hutnú masu. Tú potom dáme do formy, rovnomerne utlačíme a necháme chladiť v chladničke.

Želatínu si zalejeme 1/3 pohára teplej vody a zamiešame. Necháme postáť asi 10 minút a zatiaľ si do menšieho hrnca dáme čokoládu nalámanú na menšie kúsky, med, polovicu objemu pripraveného likéru alebo rumu a začneme zahrievať na malom plameni. Ak nechceme použiť rum alebo likér, pridáme do masy vanilkovú arómu a 1 kávovú lyžičku medu. Na malom plameni neustále miešame, až pokiaľ nezískame jednoliatu masu. Odstavíme zo sporáka a necháme vychladnúť. Môže sa stať, že po chvíli sa vám masa náhle zrazí a zhustne. Vtedy k nej stačí pridávať po lyžici precedeného gréckeho jogurtu a rýchlo miešať. Po chvíli sa znovu stane jemnou. Túto celú masu potom vylejeme do pripraveného jogurtu ale ešte necháme chvíľu postáť bez miešania.

Zatiaľ vezmeme hrniec, v ktorom sme mali rozpustenú čokoládu s likérom a medom a dáme do neho želtínu, ktorú sme si nechali namočenú a pridáme zvyšok likéru alebo rumu. Ak sme nepoužívali likér alebo rum, nahradíme ich 1/4 pohára vody. Následne za stáleho miešania na miernom plameni čakáme, kým sa nám želatína rozpustí ale neprivádzame masu k varu. Potom odstavíme zo sporákama ešte trošku premiešame, aby sme mali istotu, že sa želatína skutočne rozpustila. Ak by nám nestašil objem vody, rumu alebo likéru na rozpustenie želatíny, môžeme po lyžičkách pridávať vodu alebo alkohol a stále rozmiešavať. Po odstavení zo sporáka necháme trochu vychladnúť.

Kým želatína chladne, už si môžeme rozmiešať čokoládovú zmes v jogurte. Teraz, keď máme jogurtovú zmes a želatínovú zmes, postupujeme nasledovne. Do želatínovej zmesi si pridáme lyžicu jogurtovej zmesi a veľmi rýchlo miešame, ideálne kuchynskou metličkou. Potom pridáme ďalšiu lyžicu jogurtovej zmesi do želatínovej zmesi a znovu veľmi rýchlo rozmiešavame. Takto pridáme ešte zo dve či tri lyžice jogurtovej zmesi a následne túto masu všetku pridáme k jogurtovej zmesi a premiešame, aby sme dostali hladkú homogénnu hmotu ako krém. Vylejeme to na sušienkový základ zákuska, zarovnáme a dáme do chladničky asi na 2 hodiny.

2 balíčky želé na zákusky pripravíme podľa návodu, necháme ochladiť. Umyté čučoriedky nasypeme na celý povrch zákusku a keď vidíme, že želatína už hustne, zalejeme ňou všetky čučoriedky. Necháme stuhnúť v chladničke a môžeme podávať.

Zákusok môžeme pripraviť pokojne aj bez želatíny. Stačí, ak ho na záver posypeme samotnými čučoriedkami.

Prajeme vám dobrú chuť!

 Jana, kwestiasmaku.com

Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x