Jahodové gule

Loading...
(0 / 5)

Plnené gule sú v rodinách s deťmi mimoriadne obľúbené. Keď si na svoje detstvo spomeniem ja, najradšej som mala tvarohové, slivkové a samozrejme, keď boli plnené jahodami zo záhrady. Dnes si ukážeme, ako ich pripraviť rýchlo, jednoducho a chutne.

Na jahodové gule budeme potrebovať:

  • 500 g zemiakov
  • 1 vajce
  • 100 až 150 g polohrubej múky
  • štipka soli
  • 250 g jahôd

Postup:

  • Zemiaky si v šupke uvaríme a keď vychladnú, tak ich ošúpeme a pretlačíme alebo nastrúhame. Pridáme vajce a múku zmiešanú so soľou a miesime cesto.  Múku pridávame postupne, aby nebolo cesto príliš hutné.
  • Čím menej múky použijeme, tým sú slivkové knedle jemnejšie a mäkšie. Keď máme cesto vymiesené a dobre vypracované, začneme z neho formovať malé guličky. Každú guličku si potom roztlačíme na dlani na tenké koliesko a do stredu si položíme jahodu. Vyformujeme guličky.
  • Pripravíme si veľký hrniec a dáme variť osolenú vodu. Do vriacej vody vhodíme všetky plnené knedle, jemne premiešame a čakáme, kým voda začne vrieť znovu. Vtedy plameň stiahneme na malý a necháme variť asi 5 minút od okamihu, kedy sa začnú gule vyplavovať na hladinu. Po uvarení jahodové gule precedíme alebo vyberieme naberačkou. Posypeme ich cukrom, zalejeme maslom a môžeme podávať s kakaom, strúhankou alebo makom. Dobrú chuť.
Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x