Aké je vaše najobľúbenejšie ovocie, ktoré používate radi aj do pečenia? U nás to jednoznačne vyhrávajú klasické slovenské jabĺčka. Tento rok je síce úroda slabšia, no ak máte nejaké doma, vyskúšajte tento vynikajúci závin. Poctivý, s kysnutým cestom a sladkými jabĺčkami chutí tak, ako kedysi. Aj vás tieto recepty naučila mama? Tak jej poďakujte a pozvite ju na koláčik a kávičku.
- 1 kg hladkej múky
- 1 balíček droždia
- 2,5 dcl oleja
- 3 PL cukru
- 0,5 litra mlieka
- trošku soli
Plnka
- 2 kg jabĺk
- 1 vanilkový cukor
- 2 balíčky škoricového cukru
- Najskôr si pripravíme kvások. Zmiešame vlažné mlieko s cukrom a droždím a necháme 10 minút postáť. Následne pridáme aj ostatné surovinya vymiesime cesto. To necháme trochu podkysnúť. Následne ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenký plát, ktorý naplníme sladkou jablkovou plnkou.
- Jablká si nastrúhame a premiešame s cukrami. Keď plnku nanesieme na cesto, jemne zrolujeme a poprepichujeme vidličkou. Pečieme pri teplote 180 stupňov len 20 minút. Po upečení potrieme trošku roztopeným maslom a poprášime cukrom. Dobrú chuť.