Jablkový koláč je klasika, ktorá jednoznačne neomrzí. Naše staré mamy najčastejšie robili mriežkovaný. Tento recept musíte vyskúšať.
Na jablkový mriežkovaný koláč budeme potrebovať
- 60 dekagramov hladkej múky
- 22 dekagramov masla
- 15 dekagramov práškového cukru
- 1 KL prášku do pečiva
- 4 vajcia
- štipka soli
Na plnku
- 1,5 kilogramov jabĺk
- 15 dekagramov cukru
- 1 KL mletej škorice
- 1 PL rumu
Jablkový mriežkovaný koláč si pripravíme nasledovne
- Z múky, masla, cukru, prášku do pečiva, vajec a soli si zamiesime cesto a odložíme do chladničky.
- Potom si pripravíme plnku. Jablká si očistíme a ostrúhame na hrubo. Pridáme cukor podľa toho, aké sú sladké. Dusíme na miernom ohni do mäkka.
- Vezmeme z ohňa a pridáme rum a škoricu.
- Dve tretiny cesta dáme na plech, natrieme naň vychladnutú jablkovú plnku a zvyšok cesta zamriežkujeme a ozdobíme.
- Pečieme na 200 stupňov asi 30 minút.