Tohto fantastického zákusku sa nebudete vedieť dojesť. Nadýchané cesto, ktoré je jemné a zároveň vláčne je doplnené makom, ktorý mu dodáva ten správny šmrnc. Sladká vrstva jabĺk sa výborne dopĺňa so sviežou chuťou cesta, ktoré vonia po citrónoch. Na túto makovo-jablkovú lahôdku nedáte dopustiť. Zákusok, ktorý nielen skvele vyzerá ale aj chutí priam božsky!
Trojvrstvový obrátený zákusok je skvelou voľbou, ak sa chystáte na oslavu alebo si chcete len tak zamaškrtiť. Fantastická a vyvážená kombinácia chutí vás určite dostane. Túto lahôdku si môžete pripraviť vďaka nasledujúcemu receptu.
Na jablkovú vrstvu
1,3 kg jabĺk (strúhaných)
100 g cukru
1 balenie vanilkového cukru
20 g škoricového cukru
Na cesto
6 vajec
300 g práškového cukru
200 ml slnečnicového oleja
200 ml teplej vody
300 g hladkej múky
150 g mletého maku
šťava z jedného citróna
kôra z jedného citróna
maslo na vymastenie plechu
Na zdobenie
2 balenia bezfarebnej želatíny
400 ml vody
5 polievkových lyžíc cukru
Ako prvé si pripravíme ošúpané a nastrúhané jablká, ktoré dáme na miernom plameni variť. Pridáme k nim cukor (klasický, vanilkový aj škoricový), dobre zamiešame a varíme asi 5 minút. Uvarené a ešte horúce jablká následne vylejeme na plech, ktorý má vysoké okraje. Plech vymastíme alebo vyložíme alobalom. Jablká pekne zarovnáme a necháme ich voľne vychladnúť.
Pripravíme si vajcia a oddelíme si bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého pridáme štipku soli. Žĺtky vyšľaháme do penista a pridáme k nim teplú vodu, 200 g práškového cukru a olej a znova šľaháme. Potom k tejto zmesi postupne pridávame múku a neustále miešame. Pridáme tiež citrónovú šťavu a kôru z citróna. Do dôkladne vymiešanej zmesi na záver pridáme sneh z bielkov. Pridávame ho postupne a miešame opatrne, aby nám nespadol.
Jednu tretinu tejto zmesi na cesto si odoberieme do menšej misky a pridáme k nej mletý mak a 100 g práškového cukru. Dobre vymiešame a dané cesto s makom rovnomerne rozotrieme na vrstvu uvarených jabĺk, ktoré máme pripravené v plechu. Na makovú vrstvu rozotrieme svetlé cesto a takto pripravený zákusok dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme asi 15 minút a následne teplotu znížime na 150 stupňov a pečieme ešte 10 minút.
Po upečení zákusok prevrátime a vrch ozdobíme bezfarebnou želatínou, ktorú zahrievame vo vode s cukrom. Zákusok necháme chladiť a stuhnúť v chladničke a následne ho môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť!
(Jana L), nosalty.hu