Existuje vôbec niekto, kto nemá rád jablkový koláč? Sladko-kyslá chuť vás osvieži, no zároveň upokojí vaše chute po niečom sladkom. Aj keď milujeme klasiku, čo tak si ho pripraviť trochu netradične? Napríklad naopak?
Na obrátený jablčník budeme potrebovať
- 4 vajíčka
- 250 gramov polohrubej múky
- 250 gramov kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 1 deciliter vlažného mlieka
- 1 deciliter oleja
- asi kilo jabĺk
- čokoláda na varenie
Na krém
- 600 mililitrov mlieka
- 2 zlaté klasy
- 80 gramov masla
- 1 vanilkový cukor
- 8 PL kryštálového cukru
- kyslá smotana
Obrátený jablčník si pripravíme nasledovne
- Najprv si vyšľaháme bielky a cukor. Postupne primiešavame žĺtky a následne aj múku zmiešanú s kypriacim práškom.
- Pridávame olej, mlieko a dobre premiešame.
- Na plech vystlaný papierom na pečenie si nastrúhame jablká. Môžeme ich ochutiť škoricovým cukrom, ale nemusíme.
- Vylejeme na jablká cesto a pečieme asi 40 minút na 170 stupňov.
- Po vychladnutí koláč z plechu vyberieme a obrátime.
- Medzitým si pripravíme krém. Uvaríme v mlieku zlaté klasy, pridáme kryštálový a vanilkový cukor, maslo a premiešavame.
- Keď nám krém vychladne, pridáme smotanu.
- Nakoniec krém natrieme na upečený koláč a navrch postrúhame čokoládu na varenie.