Hrnčeková bábovka s brusnicami

Loading...
(3 / 5)

Bábovka vo väčšine z nás evokuje spomienky na detstvo a na staré mamy, ktoré nám ich pripravovali, čo vôbec nie je náhodou. Práve názov sladkého pečiva – bábovky, vznikol v spojitosti so starými mamami, resp. babkami. Sú dve teórie popisujúce vznik tohto slova. Prvým je práve tradícia starých mám, ktoré pečú bábovky pre vnúčatá a tá druhá teória tvrdí, že forma na pečenie bábovky má pripomínať tvár starej ženy. Sú to zaujímavé teórie, ale podľa mňa by sme to mohli spájať aj s tým, že bábovka je druhom sladkého pečiva, ktorý nikdy nestarne a „nevyparí“ sa z našich jedálníčkov, aj vďaka tradíciám.

Budeme potrebovať:

2 hrnčeky hladkej múky

1 hrnček trstinového cukru

1 hrnček mlieka

pól hrnčeka oleja (ideálne kokosového)

3 vajíčka

1 kypriaci prášok na pečenie

1 vanilkový cukor

brusnice

granko

Postup:

Veronika/receptik.sk

Do misy vložíme múku, cukor, mlieko, vajíčka, olej, kypriaci prášok a vanilkový cukor a následne tieto ingrediencie zmiešame mixérom. Pripravíme si bábovkovú formu, ktorú potrieme olejom a obsypeme z vnútornej strany hladkou múkou, čo slúži na jednoduchšiu manipuláciu po upečení bábovky. Do olejom potretej a múkou obsypanej formy vylejeme asi polovicu, pokojne aj o niečo viac z cesta.

Vložíme na vrch cesta brusnice (tie sa však pri pečení dostanú do vrchnej časti bábovky),

Veronika/receptik.sk

potom brusnice zasypeme grankom, podľa vašej vlastnej chuti. Potom nalejeme zvyšnú časť cesta – pokryjeme práve nasypané granko a po tom, ako sme doliali aj zvyšné cesto, opäť posypeme grankom a dáme piecť na 180 stupňov, približne na 30 minút, pričom ju však stále kontrolujeme.

Veronika/receptik.sk

Dobrú chuť!

Veronika/receptik.sk

Veronika Sedláčeková

Chutil ti tento recept?

komentárov

x