Spojenie slanej a sladkokyslej chuti je vždy niečo výnimočné. Ak obľubujete encián alebo tradičnú sviečkovú spolu s brusnicovou omáčkou, dnes posunieme toto spojenie na úplne nový level. Zainvestujte a doprajte si kvalitnú hovädziu sviečkovicu. S brusnicami chutí naozaj famózne.
500 gramov hovädzej sviečkovice
soľ a korenie podľa chuti
1 lyžička horčice
4 lyžice oleja
300 gramov koreňovej zeleniny
1 cibuľa
bobkový list
celé nové korenie
vývar alebo voda
30 gramov hladkej múky
50 gramov brusnicového džemu
2 dl smotany
citrónová šťava
cukor
Mäsko si najskôr odblaníme, umyjeme, osušíme a osolíme a okoreníme. Potom ho potrieme zo všetkých strán horčicou a v horúcom oleji krátko opečieme z oboch strán tak, aby sa nám uzavreli všetky póry. Odstavíme a na panvicu pridáme očistenú a pokrájanú koreňovú zeleninu. cibuľu, bobkový list a štipku nového korenia, podlejeme vývarom a dusíme pod pokrievkou. Počas dusenia mäsko kontrolujeme, obraciame a podľa potreby podlievame. Môžeme podliať aj troškou červeného suchého vína. Mäkké mäsko vyberieme a zeleninu „zaprášime“ múkou a opečieme. Potom pridáme trošku brusnicového džemu a smotanu a necháme prejsť varom. Na záver omáčku prelisujeme cez sitko a pridáme k nej ešte citrónovú šťavu a osladíme cukrom. Mäsko si nakrájame na tenké plátky a naaranžujeme na tanier spolu s opekanými zemiakmi alebo hranolkami, či kroketami. Každý kúsok mäsa polejeme omáčkou a môžeme ešte pridať jednu lyžičku brusnicového džemu. Sviečkovicu s brusnicami môžeme podávať aj s knedľou alebo len so zeleninovým šalátom. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: instagram, Lucia M.