Holandský jablkový koláč starej mamy

Loading...
(0 / 5)

Holandský jablkový koláč starej mamy pripravila pani Zuzka už pred nejakým časom. Skúšali sme ho aj my, presne podľa jej receptu a je naozaj famózny. K jablkám sa pridáva aj puding a aj preto je originálnejší, ako bežné jablkové koláče. Vyskúšajte ho aj vy, výsledok vás očari.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Las cosas de mi cocina (@cosas_de_mi_cocina) on

Na holandský jablkový koláč starej mamy budeme potrebovať:

Puding:

  • 500 ml mlieka
  • 4 žĺtka
  • 2 vanilkové cukre
  • 60 g cukru
  • 25 g múky

Cesto:

  • 300 g polohrubej múky
  • 150 g cukru
  • 175 g masla
  • 1 vajce
  • postrúhaná kôra z jedného citrónu
  • 6 veľkých jabĺk
  • 1 vanilkový cukor
  • citronová šťava z jedného citrónu
  • škorica

Mrvenička:

  • 50 g muky
  • 50 g masla
  • 50 g cukru
  • 50 g posekané mandle

Postup:

  • V hrnci si zohrejeme mlieko. Nesmie vrieť, stačí, keď je horúce. Žĺtka s cukrom vyšľaháme do peny a pridávame postupne múku. Premiešame vareškou a pridáme po 5-10 lyžiciach mlieko. Dobre premiešame a žĺtkovú zmes vylejeme do hrnca so zvyšným mliekom a varíme 8-10 minút, kým nám nevznikne hustý puding, ktorý za občasného miešania necháme vychladnúť.
  • Cesto s pripravíme tak, že zmiešame múku, maslo, cukor, vajcia a kôru a rukami vymodelujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme asi 15 minút v chladničke. Jablká si očistíme a nakrájame na tenké plátky alebo kocky, pokvapkáme ich citrónovou šťavou a posypeme škoricou podľa chuti. Osladíme podľa chuti.
  • Mrveničku si spravíme klasicky, len zmiešame všetky suroviny dokopy a vytvoríme drobivé cesto. Z chladničky cesto vyvaľkáme na okrúhly tvar, vložíme ho dnu do vymastenej formy. Dobre popritláčame prstami a prepichneme na spodku vidličkou. Cesto by malo byť až na okrajoch do výšky. Do vnútra dáme puding, rozložíme jablká a na vrch dáme mrveničku.
  • Pečieme pri teplote 175 stupňov asi 60 minút, po pol hodine pečenia prikryjeme alobalom, aby sa vrch nespiekol. Na konci môžeme na posledných 10 minút odstrániť alobal a dopiecť. Koláč vyberieme, necháme dobre vychladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť.
Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x