Holandský jablkový koláč starej mamy pripravila pani Zuzka už pred nejakým časom. Skúšali sme ho aj my, presne podľa jej receptu a je naozaj famózny. K jablkám sa pridáva aj puding a aj preto je originálnejší, ako bežné jablkové koláče. Vyskúšajte ho aj vy, výsledok vás očari.
Puding:
- 500 ml mlieka
- 4 žĺtka
- 2 vanilkové cukre
- 60 g cukru
- 25 g múky
Cesto:
- 300 g polohrubej múky
- 150 g cukru
- 175 g masla
- 1 vajce
- postrúhaná kôra z jedného citrónu
- 6 veľkých jabĺk
- 1 vanilkový cukor
- citronová šťava z jedného citrónu
- škorica
Mrvenička:
- 50 g muky
- 50 g masla
- 50 g cukru
- 50 g posekané mandle
Postup:
- V hrnci si zohrejeme mlieko. Nesmie vrieť, stačí, keď je horúce. Žĺtka s cukrom vyšľaháme do peny a pridávame postupne múku. Premiešame vareškou a pridáme po 5-10 lyžiciach mlieko. Dobre premiešame a žĺtkovú zmes vylejeme do hrnca so zvyšným mliekom a varíme 8-10 minút, kým nám nevznikne hustý puding, ktorý za občasného miešania necháme vychladnúť.
- Cesto s pripravíme tak, že zmiešame múku, maslo, cukor, vajcia a kôru a rukami vymodelujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme asi 15 minút v chladničke. Jablká si očistíme a nakrájame na tenké plátky alebo kocky, pokvapkáme ich citrónovou šťavou a posypeme škoricou podľa chuti. Osladíme podľa chuti.
- Mrveničku si spravíme klasicky, len zmiešame všetky suroviny dokopy a vytvoríme drobivé cesto. Z chladničky cesto vyvaľkáme na okrúhly tvar, vložíme ho dnu do vymastenej formy. Dobre popritláčame prstami a prepichneme na spodku vidličkou. Cesto by malo byť až na okrajoch do výšky. Do vnútra dáme puding, rozložíme jablká a na vrch dáme mrveničku.
- Pečieme pri teplote 175 stupňov asi 60 minút, po pol hodine pečenia prikryjeme alobalom, aby sa vrch nespiekol. Na konci môžeme na posledných 10 minút odstrániť alobal a dopiecť. Koláč vyberieme, necháme dobre vychladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť.