Holandská omáčka

(4 / 5)

Všade sa o nej hovorí, no doma si ju pripraví len málokto. V spojení so sezónnou špargľou, vajíčkami a anglickou slaninkou je to na tanieri naozaj dokonalosť. Holandská omáčka vôbec nie je náročná na prípravu, treba len vedieť ako na to. Keď sa ju raz naučíte, budete ju pripravovať naozaj často. Výhodou je, že sa môže podávať teplá aj studená a hodí sa aj k mäsu alebo pečeným zemiakom. Táto je dokonca podľa receptu šéfkuchára Jamieho Olivera.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Natalie (@natali_doly) on

Na holandskú omáčku budeme potrebovať:

  • 150 gramov masla
  • 2 veľké žĺtka
  • 1 ČL bieleho octu
  • 1 citrón
  • soľ a korenie

Postup:

  • Pri holandskej omáčke budeme potrebovať panvicu ale aj sklenenú misku, v ktorej ju budeme metličkou nad parou pripravovať. Hrniec alebo panvicu si naplníme vriacou vodou a dáme variť na stredný plameň. Sklenenú misku si položíme nad hrniec.
  • Maslo si roztopíme buď na panvici alebo v mikrovlnke a necháme ho zatiaľ bokom. Žĺtka si dáme do sklenenej misy nad parou a začneme metličkou miešať. Dôležité je, aby voda v hrnci veľmi nevrela. Vajíčka by sa nám začali lepiť a variť, to nechceme.
  • K vajíčkam pridáme ocot a stále miešame. Potom po lyžiciach začneme pridávať maslo. Stále šľaháme, potrebujeme dostať hustejšiu konzistenciu. Keď nám vznikne požadovaná konzistencia, misku dáme dole a až na záver pridávame citrónovú šťavu, soľ a korenie. Stále ochutnávame, až kým nemáme omáčku dokonale ochutenú. Dobrú chuť.

Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x