Tento krát sa vďaka lahodnému jedlu prenesiete do maďarskej kuchyne. Zemiakové halušky sú veľmi chutnou prílohou nielen k mäsu, skvele poslúžia aj ako sýta večera alebo obed. Poliate smotanou a dochutené slaninkou sú skvelým domácim jedlom, ktorého príprava je nenáročná. Navyše nepotrebujete veľa surovín, vystačíte si s potravinami, ktoré máte určite vždy doma.
Vďaka nasledujúcemu postupu sa naučíte pripravovať maďarské dödölle. Chutné zemiakové halušky, ktoré sú starodávnym a obľúbeným domácim jedlom. Istotne oceníte jeho skvelú chuť.
8 zemiakov
300 g polohrubej múky
soľ podľa chuti
200 g slaniny
3 menšie cibule
300 ml kyslej smotany
bravčová masť na vyprážanie
Zemiaky si ošúpeme, nakrájame na menšie kocky a necháme variť v osolenej vode. Zemiaky by sme mali zaliať len tak, aby voda siahala presne po ich vrch. Príliš veľa vody je na škodu. Necháme ich variť pokiaľ úplne nezmäknú. Potom ich poriadne roztlačíme na hladkú masu (vodu, v ktorej sa varili môžeme tiež využiť), no nechávame ich stále na sporáku na najslabšom plameni. Potom k roztlačeným zemiakom pridávame múku a miesime alebo miešame cesto. Pridáme toľko múky, koľko zemiaky „vsajú“ aby neboli lepivé.
Na panvici si rozpustíme bravčovú masť a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na kocky nakrájanú slaninu. Následne začneme pridávať zemiakové halušky, ktoré vytvoríme pomocou dvoch lyžíc (alebo rukami).Zemiakové halušky opečieme na masti so slaninou a cibuľou z každej strany do zlatista. Podávame preliate slaninkou a pokvapkané kyslou smotanou. Prajeme vám dobrú chuť!
(Jana L), nosalty.hu