Frankfurtská polievka

(1 / 5)

Nestarnúca klasika, ktorá zahreje najmä počas sychravých dní a hlavne skvele zasýti. Jedna z polievok, ktorá je hotová expresne rýchlo a jej príprava je až smiešne jednoduchá. Nepotrebujete veľké množstvo surovín, žiadne špeciálne ingrediencie alebo drahé prísady. Polievka, ktorá je lacná a často ju robievame, najmä ak nám zvýšia párky. Najlepšia je s tými frankfurtskými, po ktorých nesie názov, no skúsiť ju môžete s akýmikoľvek párkami. Najmä deti ju milujú a rodičia môžu byť spokojní, pretože je skutočne sýta. Pripravte si ju podľa nasledujúceho osvedčeného receptu.

Frankfurtskú polievku si iste pamätáte ešte zo škôlky, kde bola obľúbenou súčasťou menu. Takmer v každej kuchyni je stálicou vďaka svojej nenáročnej príprave a lacným surovinám. Uvarte si túto voňavú polievku a potešte svoje chuťové poháriky.

Budeme potrebovať:

150 až 200 g frankfurtských párkov

300 g zemiakov

1 cibuľa

2 až 3 polievkové lyžice hladkej múky

2 polievkové lyžice oleja alebo tuku

1 lyžička mletej červenej papriky

soľ a čierne korenie podľa chuti

sušený majorán

hrsť petržlenovej vňate

100 ml mlieka (voliteľné)

asi liter až liter a pol vývaru alebo vo voda s bujónom

Postup:

V hrnci si najprv roztopíme tuk alebo rozpálime olej. Na ňom zľahka osmažíme na čo najjemnejšie nakrájanú cibuľu. Kým na malom plameni smažíme cibuľu, nakrájame si frankfurtské párky na kolieska. Ak použijete iné párky a majú väčší priemer, narežte ich pozdĺžne na polovicu a potom krájajte na kúsky. Takto nakrájané párky pridáme k cibuli, ktorá by mala jemne speniť a začať meniť svoju farbu. Párky s cibuľou ďalej smažíme, pokiaľ nie sú párky jemne osmažené z každej strany. Potom k nim pridáme múku a rýchlo miešame, aby sa nám nevytvorili hrudky. Miešame, pokiaľ nie je múka do oranžova – no nie spálená. Potom pridáme mletú červenú papriku (ak máte radi aj trošku mletej rasce) a znovu rýchlo premiešame a všetko zalejeme vodou s bujónom. Necháme chvíľu variť na malom plameni a zatiaľ si nachystáme zemiaky. Tie očistíme a nakrájame na malé kocky. Asi po 10 až 15 minútach varenia polievky k nej pridáme zemiaky a polievku osolíme a okoreníme. Necháme variť na malom plameni, pokiaľ nie sú zemiaky mäkké. Na záver pridáme trochu mlieka, zamiešame, necháme zovrieť a pridáme majorán a čerstvú petržlenovú vňať narezanú na drobno. Premiešame, vypneme a necháme pod pokrievkou aspoň 5 minút, nech sa majorán a petržlen sparí.

zdroj titulnej fotky: pixabay,  Jana

Chutil ti tento recept?

komentárov

x