Milovníci tiramisu pozor! Teraz vám tento fantastický a obľúbený recept prinášame aj vo fitness verzii. Nepečený zákusok má vysoký obsah bielkovín a zároveň aj nízky obsah tukov. Recept si môžete prispôsobiť na svoju nôtu. Ak ste vegán, použite napr. vegánsky krémový syr alebo jogurt. Sladidlo necháme rovnako na vašich preferenciách. Hodí sa kokosový cukor, stévia, med alebo aj xylitol.
asi 150 gramov celozrnných piškót (môžu byť aj iné)
750 gramov jemného tvarohu (kto chce, môže dať aj nízkotučný)
1 odmerka proteínu (príchuť podľa preferencií, ideálne vanilková)
sladidlo
0,3 dcl rumu
1 silné espreso
kakao na posypanie
Postup:
Tento recept je veľmi jednoduchý. Postačí nám forma na klasickú tortu, prípadne môže byť aj silikónová úzka, záleží na tom, ako chcete tiramisu servírovať. Tvaroh si vymiešame s proteínom. Ak nemáte proteín, prípadne ho nepoužívate v kuchyni, môžete tvaroh len klasicky osladiť.
Uvaríme si espreso a necháme ho vychladnúť, následne zmiešame s rumom. Na spodok formy si naukladáme piškóty a trochu ich polejeme kávovou zmesou. Na piškóty navrstvíme časť tvarohu. Na tvaroh opäť piškóty, ktoré namáčame v káve. Takto vrstvíme, až kým nám neostane posledná tvarohová vrstva.
Tiramisu poprášime kakaom, prípadne karobom. Kto chce, môže ho dozdobiť aj ovocím. Tiramisu necháme cez noc v chladničke, počas dňa minimálne 5 hodín, aby sa chute prepojili. Podávame ako zdravú desiatu alebo olovrant, prípadne ako sladkú bodku na záver dňa.
autor fotografie: Henrieta Balázsová, autor receptu: Lucia M.