Ak máte radi koláčiky na spôsob marlenky, no vadí vám sladká medová chuť, vyskúšajte túto vanilkovú alternatívu, po ktorej zažijete povestné nebíčko v papuľke. Lahodný krém v spojení s krehkým cestom a čokoládovým posypom vás dostane do cukrárskeho neba a vy nebudete chcieť už nikdy robiť iný zákusok!
Budete potrebovať:
Na cesto
- 10 bielkov
- 300 g cukru
- 300 g mletých orechov
- 4 PL polohrubej múky
Na krém
- 10 žĺtkov
- 4 PL mlieka
- 4 balíčky vanilkového cukru
- 300 g práškového cukru
- 250 g masla
- horká čokoláda na ozdobu
Postup prípravy:
- Vaječné bielka si vyšľahajte do tuhej peny, potom do nej pridajte cukor a orechy. Následne za stáleho šľahania pridávajte postupne múku. Plech si vymastite maslom a cesto si rozdeľte na 4 časti. Pečte každý plát zvlášť a len 10 minút pri teplote 180 stupňov.
- Kým sa pláty cesta pečú, pripravte si plnku. Vaječné žĺtky vyšľahajte s cukrom a vanilkovým cukrom, pridajte 4 polievkové lyžice mlieka a dajte zmes zahriať nad parným kúpeľom. Keď sa cukor celkom roztopí, odstráňte zmes z tepla a nechajte vychladnúť. Do stredne vychladenej zmesi primiešajte maslo a miešajte, až kým sa maslo do plnky celkom nezapracuje a nevznikne krémová hmota.
- Rozložte si jednotlivé pláty cesta a potierajte ich krémom. Posledná vrstva by mala byť krémová. Navrch zákusku nastrúhajte horkú čokoládu a dajte zachladiť. Prajeme dobrú chuť!
zdroj titulnej fotky: instagram, Lucia M.