Domáci makový závin

(3 / 5)

Momentálne všade nájdete plno receptov na prípravu Vianočného pečiva. Či už ide o plnkové koláče alebo rôzne záviny. My pre vás máme recept na výborný štedrý makový závin, ktorý je veľmi jednoduchý. Mak je vhodnou a veľmi zdravou surovinu a ak vaše deti nemajú mak v obľube, po tomto koláčiku si ho určite obľúbia.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DD_photography (@ddlightdrawing) on

Budeme potrebovať:

  • 500 g múky
  • 35 g kvasiniek
  • 1 vajíčko
  • 2 vaječné žĺtka
  • 100 g masla
  • 300 g maku
  • 6 dl mlieka
  • 550 g cukru
  • 1 dl rumu
  • 100 g hrozienok
  • citrón

Postup:

  • V jednej miske zmiešajte kvasinky, 1 čajovú lyžičku cukru, múky a vlažné mlieko. Takto pripravenú zmes nechajte 45 minút poriadne postáť. Najlepšie bude ak zmes položíte napríklad na radiátor alebo do teplej miestnosti. Kvasinky tak rýchlejšie vykysnú.
  • V ďalšej miske si pripravte zvyšok múky, zmes kvasiniek, 1 vajíčko, trochu mlieka, citrónovú šťavu, cukor a všetko poriadne premiešajte. Keď bude cesto hotové nechajte ho 45 minút poriadne odpočívať. Najlepšie opäť v teplej miestnosti. Zatiaľ čo cesto odpočíva si v rajničke zohrejte mlieko, cukor, mletý mak a hrozienka namočené v rume. Miešajte kým sa ingrediencie nespoja.
  • Zoberte cesto a poriadne ho vyvaľkajte. Do takto pripraveného cesta pridajte náplň a zatočte ho.  Závin uložte na plech a potrite vaječných žĺtkom. Pečte v rúre pri teplote 180 stupňov približne 60 minút. Závin je hotový! V prípade, že neobľubujete hrozienka môžete ich nahradiť napríklad lahodnými višňami. Dobrú chuť.

zdroj titulnej fotky: instagram/instagram, Gabriela, croatiaweek.com

Chutil ti tento recept?

komentárov

x