Každý, kto sa aspoň trošku orientuje v tureckej, kaukazskej alebo stredoázijskej kuchyni už isto počul o lahodne pripravenom mäse s názvom kebab. Táto pochúťka je starostlivo pripravovaná tradičným receptom a už len pri jej vôni vám musia tiecť slinky. Pri tomto šťavnatom a chutnom pokrme priam ďakujete, že ste sa nestali vegetariánom. Vďaka svojej špecifickej chuti a jemnej textúre mletého mäsa ho poľahky rozoznáte od všetkých jedál pripravených z mäsa. Skúste si pripraviť kebab podľa nasledujúcich rád a zaručene sa stane vašou obľúbenou súčasťou grilovačiek.
Na prvý pohľad sa môže zdať, že sa kebab pripravuje veľmi jednoducho, poviete si, že je to len akýsi obyčajný špíz a to predsa nie je žiadna veľká veda. Ak však chcete pri najbližšej grilovačke alebo návšteve priateľov skutočne zaujať poctivo pripravenou lahôdkou, odporúčame kebab pripravovať presne podľa postupu, v súlade s tradíciami, na ktoré si krajiny odkiaľ tento pokrm pochádza výrazne potrpia. Zaručene vám tento recept prinesie obdiv a pochvalné reči od všetkých, ktorí túto dobrotu ochutnajú.
Originálna príprava kebabu začína prípravou mladého jahňacieho mäsa zo zadnej časti, ktoré sa mieša s ovčím tukom v pomere 4:1. Niekedy sa jahňacie mäso nahrádza kuracím a ovčí tuk sa vymieňa za masť.
Ak ste jedli poctivo pripravený kebab, určite si pamätáte na to nesmierne jemné mäso. Aby teda bolo čo najjemnejšie, jahňacie mäso i tuk sa starostlivo čistia od žiliek. Vďaka tomu vo výslednom jedle necítiť žiadne pevné prvky a mäso sa rozplýva v ústach.
Mäso na tradičný kebab sa má správne nasekať na drobné kúsky. Ak sa aj napriek tomu rozhodnete mäso pomlieť, vyberte si nástavec s najväčšími možnými otvormi.
Aby mäso lepšie držalo svoj tvar pri tepelnej úprave a vytvorilo akúsi masu, je potrebné ho čo najdlhšie poriadne miesiť. Rovnako by malo po dôkladnom zmiešaní s koreninami ležať aspoň pol hodinu v chladničke. Do zmesi sa pridáva jemne narezaná cibuľa, ktorá sa často aj melie, soľ a čierne korenie.
Mäso sa pečie na plochých dlhých nožoch, ktoré sa dajú kúpiť špeciálne na prípravu kebabov. Vytvára sa akýsi špíz a vďaka šírke nožov, ktorá je minimálne 1,5 cm mäso pevne drží a ľahko sa pri pečení otáča.
Kebab sa pečie približne 12 minút. Dôležité je otáčať špíz každé 3 minúty. Vďaka nožom, ktoré sa počas pečenia nahrejú, sa mäso prepečie aj zvnútra, no ostane stále šťavnaté.
Hotový upečený kebab sa zvykne zdobiť petržlenovou vňaťou, ktorú je možné zamiešať aj do mäsa pred pečením.
Vychutnajte si fantastický kebab pripravený tradičným spôsobom. Prajeme vám dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Jana L), sovkusom.ru