Poznáte niečo, čo vonia krajšie ako čerstvo upečený domáci chlebík? Veľa gazdiniek sa však chlieb bojí pripravovať doma, pretože majú pocit, že to nezvládnu. Na príprave chlebového cesta však nie je nič náročné. Najnáročnejšie z celého procesu je miesenie, ktoré je ťažké pre ruky. V tomto recepte však miesiť nemusíte nič.
Chlieb je po upečení vnútri dostatočne vlhký, má veľké bubliny a tenkú chrumkavú kôrku. Predovšetkým poteší fanúšikov tzv. ciabatty – talianskeho bieleho chleba. Ak však máte radi napríklad tzv. vatovec, neváhajte a pripravte si ho spolu s nami.
Budeme potrebovať:
- 530 g polohrubej múky
- 420 ml teplej vody
- 10 g droždia
- 1 ČL soli
Postup prípravy:
- Droždie si dáme na niekoľko minút rozpustiť do teplej vody. Medzitým si v mise zmiešame múku a soľ a zalejeme ju vodou s droždím. Vymiesime hladkú konzistenciu a cesto zakryjeme potravinovou fóliou, do ktorej spravíme dierku pre prísun vzduchu. Takéto cesto necháme 2 hodiny podkysnúť v teplej miestnosti.
- Počas dvoch hodín by malo cesto zvýšiť svoj objem minimálne dvojnásobne, na povrchu bude mať cesto veľa bublín. Nezabudnite, že pečieme chlieb, ktorý sa pripravuje bez miesenia, takže po dvoch hodinách kysnutia odložíme cesto v miske prikrytej deravou fóliou jednoducho do chladničky, najlepšie na noc.
- Na druhý deň môžeme dať chlieb piecť. Ruky si namočíme do múky a vyberieme potrebné množstvo cesta z misky. Na pracovnej doske si cesto vytvarujeme do bochníka, alebo gule a položíme ho na plech vystlaným papierom na pečenie a posypaný múkou. Na plechu necháme cesto odokryté podkysnúť približne 40-60 minút a potom ho bez obáv vložíme do rúry vopred vyhriatej na 235 stupňov. Pečieme na strednej priečke rúry približne 45 minút. Po vybratí necháme chlieb vychladnúť na mriežke.
- Ak chcete, aby vám domáci chlebík vydržal dlhšie, ukladajte ho do chladničky. Nevyschne, ale dlhšie si zachová vlhkosť a čerstvosť. V chladničke vám domáci chlieb vydrž aj 2 týždne. Prajeme veľa šťastia pri pečení a dobrú chuť!
(Monika), sovkusom.ru