Milovníci sladkého pozor. Máme pre vás jednoduchý, no zároveň veľmi lahodný recept na domáce šišky. Je to skvelá voľba napríklad na sobotňajší obed. Stačí si k ním pripraviť len lahodnú cukrovú penu či domáci džem a pochutíte si na nich celá rodina. Dokonca na ich prípravu nepotrebujete ani veľa surovín.
- 0,5 kg polohrubej múky
- 2 vajíčka
- 125 g masla
- 2,5 lyžičky cukru
- 250 ml mlieka
- 100 ml vody
- 1,5 lyžičky soli
- 11 g sušených kvasníc
Postup:
- Zmiešajte vodu spolu s mliekom a nechajte zohrievať v hrnci alebo mikrovlnke. Následne pridajte kvasnice spolu s cukrom. Hrniec potom zakryte utierkou a nechajte postáť približne 15 minút. V druhej miske si rozmiešajte vajíčka, ku ktorým pridajte rozpustené maslo a soľ. V prípade potreby môžete pridať pre chuť vanilku.
- Teraz zmiešajte obe hmoty dokopy a postupne k nim pridávajte múku. Hotové cesto by sa nemalo lepiť na ruky. Cesto nechajte postáť približne hodinu až hodinu a pol. Odstáte cesto si rozdeľte na menšie kôpky, z ktorých budete robiť šišky. Na vykrojenie môžete použiť pohár. Pripravené kôpky môžete ešte nechať pár minút postáť.
- Pripravte si panvicu s olejom, ktorý nechajte zahriať. Oleja dajte také množstvo, aby sa šišky nedotýkali dna panvice. Smažte šišky z oboch strán kým nie sú krásne zlatohnedé. Nakoniec ich posypte práškovým cukrom a podávajte spolu s lahodnou sladkou penou či ovocným džemom alebo čokoládou. Dobrú chuť
Foto: pixabay, Gabriela