Domáce pečené buchty od babičky

(5 / 5)

Najlepšie recepty sú tie, ktoré sú rokmi overené od našich mám a starých mám a nakoniec aj tak skončia v našej kuchárke. Domáce lekvárové buchty sú klasika, ktorú aspoň raz za život skúšal pripraviť každý z nás. Fantasické, nadýchané kysnuté cesto a domáci hustý slivkový lekvár alebo tvaroh. Stačí už len poprášiť práškovým cukrom a môžete sa pustiť do maškrtenia. Takéto buchty si môžete pamätať aj zo školskej jedálne, kde sa tešili mimoriadnej obľube.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Veronika (@wheretigerslive) on

Budeme potrebovať:

Cesto

  • 1 kg polohrubej múky
  • 500 ml mlieka
  • 1 droždie
  • 100 gramov masla
  • 110 gramov cukru
  • 2 vajíčka
  • 1 ČL soli

Plnka

  • tvaroh
  • žĺtko
  • vanilkový cukor
  • mlieko
  • cukor

Postup:

  • Z mlieka, trošky cukru a droždia si pripravíme kvások. Necháme ho pár minút na teplejšom mieste. Do misky si nasypeme múku, prilejeme zvyšné mlieko, roztopené maslo, cukor, vajíčka, soľ.
  • Premiešame a pridáme aj kvások. Cesto vypracujeme ručne a miesime minimálne 5 minút. Cesto prekryjeme utierkou a necháme kysnúť 20 minút. Medzitým si vymiešame tvarohovú plnku. Použiť môžeme aj makovú alebo obyčajný slivkový lekvár, ktorý bude hustejší.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jan Milt (@honza.milt) on

  • Vykysnuté cesto si rozdelíme na dve polovice a vyvaľkáme na štvorec. Pokrájame ho na rovnako veľké štvorčeky a naplníme plnkou. Vytvoríme buchtičky, ktoré ukladáme na vymastený plech.
  • Každú buchtičku pomastíme maslom, aby sa nám nezlepili a ukladáme ich tesne vedľa seba. Necháme ich ešte trochu podkysnúť. Buchty potrieme maslom aj zvrchu a vkladáme ich do vyhriatej rúry na 180 stupňov.
  • Pečieme ich približne 25-30 minút. Po vytiahnutí z rúry ich ešte potrieme maslom a môžeme ich posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť.

Lucia M.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x