Domáce obyčajné rožky

Loading...
(4 / 5)

Recepty od pani Milky sú vždy veľmi obľúbené a nájdete ich napríklad v skupine Zápisník receptov. Aby sme nemuseli každý deň chodiť po čerstvé pečivo, môžete si ho upiecť aj doma. Droždie síce chýba, no ak ešte nájdete aspoň jednu kocku, prípadne máte sušené, môžete si ich upiecť aj vy.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Diana-Dida Duncko (@dianaduncko) on

Na domáce poctivé rožky budeme potrebovať:

  • 1 kg hladkej múky špeciál
  • 3 ČL soli zarovnané
  • 3 ČL cukru vrchovaté
  • 2 dcl mlieka
  • 1 kocka droždia
  • 6 dcl vlažnej vody
  • 60 gramov Hery (alebo masla)
  • 1 vajíčko na potretie

Postup:

  • Z 2 dcl mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Potom si zmiešame múku, soľ a pridáme vlažnú vodu, vykysnutý kvások a nakoniec Heru.
  • Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 60 minút kysnúť. Cesto vyberieme na lopár a rozdelíme ho na 8 bochníkov. Z každého bochníka postupne vyvaľkáme kruh,ktorý rozrežeme na 4 trojuholníky.
  • Na každom trojuholníku zložíme 2 rohy na širšej strane dovnútra, aby nám tak netrčali a trochu ho rozvaľkáme, až vznikne také vajíčko. Toto potom budeme stáčať od širšej strany po užšiu, až nám vznikne rožok.
  • Rožky ukladáme na pekáč vyložený papierom a necháme ich vykysnúť asi 20 minút. Potom ich potrieme vajíčkom,do ktorého sme pridali 1 PL vody a dáme piecť do rúry na 180 °C na 12 minút.Upečieme 32 rožkov. Ale môžete urobiť rožky len z polovice a z polovice upiecť žemličky. Dobrú chuť.

Zápisník receptov

Komentovať

Chutil ti tento recept?

komentárov

x