Cesta do srdca človeka vedie cez žalúdok. Občas si každý z nás potrebuje osladiť život a nie je nič lepšie ako si v chladnejší jesenný večer dať pár maslových karameliek a šálku teplého čaju. Nejedná sa síce o diétnu sladkosť, no potešíte ňou seba a najmä svoje deti, ktoré majú oveľa maškrtnejšie jazýčky ako my.
Navyše sa jedná o osvedčený a starý recept, ktorý putuje z generácie na generáciu. Vyskúšajte ich pripraviť napríklad na Vianoce namiesto jedného z koláčov.
150 ml mlieka
450 gramov trstinového cukru
120 gramov masla
1 plechovku salka
Všetky ingrediencie dajte do jedného hrnca, najlepšie do toho, o ktorom viete, že na ňom nič neprihára. Zmes pomaly rozpúšťajte na miernom ohni. Pri príprave je dôležité jedno: miešať, miešať, miešať.
Karamel priveďte do varu a miešajte približne 10 až 15 minút. Neustále prechádzajte po dne, aby sa hmota neprilepila. Ako spoznáte, že sú karamelky už hotové? Vezmite trošku na varešku a kvapnite karamel do studenej vody. Mala by sa vám urobiť malá guľôčka.
Keď máte tú správnu konzistenciu, hrniec odstavte z ohňa a stále miešajte, až kým zmes nebude úplne lepivá a nebude sa ťahať.
Pripravte si formu alebo plech, na ktorý položte papier na pečenie. Karamel vylejte na papier a uhlaďte ho pomocou lyžice. Nechajte ho vychladnúť a nakrájajte na drobné kocky.
Ak chcete, aby boli tieto karamelky trochu zaujímavejšie, môžete pridať orechy, sušené ovocie, alebo čokoládové kúsky. Máte prípadne iný nápad, ako tento recept zdokonaliť? Dajte nám vedieť v komentároch. Dobrú chuť.
(Lucia M.)