Neexistuje nič lepšie ako dobré karamelky. Tie v obchodoch zďaleka nie sú to, čo by mali byť a preto si ich radi vyrábame doma. No nie každý recept vyjde a nie každé karamelky sú naozaj chutné. Dnes vám prinášame hneď dva recepty na vynikajúce domáce karamelky, po ktorých sa budú všetci vaši blízki oblizovať.
Dva recepty, dva rôzne postupy, no dva rovnako chutné, jemné a famózne výsledky. Zatiaľ čo pri prvom recepte budeme použijeme pri príprave na popularite rastúce hí maslo, druhý recept bude tradičnejší a aj po niečo jednoduchší. Poďme na to.
Ghee maslo sa teší veľkej obľube najmä u ľudí, ktorí sa snažia prejsť na zdravšiu stravu, alebo u tých, ktorí trpia laktózovou intoleranciou. Ak sa nebránite novým veciam, ghee maslo dostať kúpiť bez problémov už aj na Slovensku. Možno vám zachutí a možno nie. Ak by ste si chceli vyrobiť vlastné ghee maslo, skúste sa pozrieť na jeden z našich receptov. www.babskeveci.sk/ghee-maslo-ak-sa-naucite-tento-recept-uz-nikdy-nebudete-pouzivat-iny-tuk/
200ml ghee masla
150-200g cukru
2PL medu
30g masla
1 balíček vanilkového cukru
Postup:
V malom hrnci si zmiešame všetky ingrediencie, ako posledné pridávame ghee maslo. Povaríme asi 30 minút za stáleho miešania a na miernom ohni. Konzistencia by mala byť pevnejšia a karamel by mal mať jasnú hnedo zlatistú farbu.
Karamel nalejeme do formičiek na ľad, ktoré si pre istotu môžeme zľahka ponatierať rastlinným olejom, alebo rozpusteným maslom.
Formičky s karamelom dáme do mrazničky na cca 30 minút. Po vybratí zľahka vylúpneme a môžeme maškrtiť. Ideálne ku káve a čaju!
Klasické karamelky, na aké sme zvyknutí z detstva, nemajú chybu. Sú čertovsky sladučké a chutné a najlepšie je, keď sú ešte aj jemne horkasté. Vtedy sa nám karamel podaril.
400ml šľahačkovej smotany
400g cukru
40g masla
V malom hrnčeku si zmiešame studenú smotanu s cukrom, premiešame a za stáleho miešania varíme na miernom ohni.
Keď začne karamel hustnúť a hnednúť, vypneme plyn a pridáme maslo. Dôkladne premiešame, aby vznikla hladká hmota. Opäť vylejeme do formičiek na ľad, alebo na papier na pečenie a vykrajujeme, alebo režeme na kocky. Komu sa ako páči.
Dáme do chladničky aspoň na hodinu, alebo do mrazničky zhruba na pol hodinu. Vyberieme a môžeme maškrtiť.
Dajte nám vedieť, ako pripravujete karamelky vy a nezabudnite vyskúšať aj náš recept. Stojí za to sa o oň podeliť aj s priateľkami. Dobrú chuť!
zdroj: babskeveci.sk (Monika), justcoolidea.ru
Domáce karamelky sú perfektou alternatívou, keď majú vaše ratolesti narodeniny a nosia do školy kupované cukríky z obchodu. Prekvapte ich kamarátov a pošlite im fantastické domáce karamelky, po ktorých sa budú blizovať až za ušami.