Obľúbené pečivo, ktoré ide v obchode na dračku sú kaiserky. Môžete ich urobiť s rôznymi semienkami, no napríklad aj s makom. Trochu môžu pripomínať americké „bagels“, no v strede nemajú dieru a preto sú praktickejšie na jedenie. Máte radi kaiserky? Pripravte si ich spolu s nami.
Na Kaiserky budeme potrebovať:
- 250 gramov hladkej múky
- 250 gramov polohrubej múky
- 30 gramov droždia
- 1 PL cukru
- 1 dcl mlieka
- 1 PL majonézy
- 2 PL kyslej smotany
- 1 ČL soli
- 1/2 dcl oleja
- 1 PL masla
- minerálka podľa potreby
Postup:
- Najskôr si pripravíme kvások. Zmiešame vlažné mlieko, cukor a droždie. Ten potom primiešame k ostatným surovinám a zarobíme cesto. Musí byť hustejšie, podobne ako na buchty. Ak je potreba, do cesta pridáme minerálku.
- Vykysnuté cesto rozdelíme na bochníčky, necháme ich podkysnúť a môžeme na vrch nožom urobiť nejaký tvar, napríklad mriežku. Bochníky potrieme žĺtkom a posypeme semiačkami. Pečieme ich pri teplote 200 stupňov asi 10 minút. Dobrú chuť.
Lucia M.