Ak ste niekedy boli na dovolenke v hoteli s raňajkami, možno ste sa s francúzskymi croissantami stretli. Ja som napočudovanie najlepšie jedla v Taliansku, v meste Verona. Nadýchané cesto, náplň akú si len zmyslíte a skvelá maslová chuť. Len si to predstavte. Ráno sa zobudíte, pripravíte si čaj a k tomu chutný croissant. Deň nemôžete začať lepšie. Nezľaknite sa toho množstva. Z tohto cesta budete mať croissantov dosť pre celú rodinu.
680 gramov hladkej múky
42 gramov droždia
100 ml mlieka
170 ml vlažnej vody
2 vajíčka
50 gramov cukru do kvásku
280 gramov masla
soľ
Najskôr si v miske urobíme kvások pomocou droždia a vlažnej vody. V miske si potom miešame všetky suroviny. Vypracujeme polohusté cesto. Pracovnú dosku si pomúčime a cesto rozvaľkáme naširoko. Na polovicu cesta potom rovnomerne poukladáme plátky masla a cesto preložíme na polovice a znovu rozvaľkáme. Prikryjeme ho utierkou a necháme asi 15 minút odstáť.
Celý postup znovu opakujeme. Na cesto poukladáme plátky masla, preložíme a rozvaľkáme. Zložené cesto potom opäť zakryjeme a necháme na teplom mieste odpočívať ďalších 20 minút. Následne cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika a jeho hrúbka by mala byť cca 0,5 centimetra. Pokrájame ho na trojuholníky.
Každý trojuholník zrolujeme a vytvarujeme rožtek. Môžete ich naplniť lekvárom, prípadne inou sladkou náplňou, no vhodná je aj šunka so syrom, ak preferujete slané. Rožky naukladáme na plech, prekryjeme utierkou a necháme ešte 15 minút dokysnúť.
Na záver ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme do predhriatej rúry na 180 stupňov Celzia. Pečieme ich až kým nebudú zlatistej farby. Podávame letné, vtedy sú najlepšie, no vydržia vám aj na druhý deň. Teda pokiaľ ich všetky nespapáte. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: pixabay, (Lucia M.)