Bryndzovníky má v obľube azda každý. Nájdete ich na jarmokoch a trhoch, no pripraviť si ich môžete aj doma. Tento recept sme objavili v skupine Recepty a rady do kuchyne. Z jednej várky sa vám podarí pripraviť 40 kúskov no pozor, zo stola miznú rýchlosťou blesku.
Na domáce bryndzovníky budeme potrebovať:
- 600 gramov polohrubej múky
- 1 vajíčko
- soľ
- 1 dcl oleja
- 3,5 dcl vlažného mlieka
- 42 gramov droždia
- 1 ČL cukru
Plnka
- 300 gramov bryndze
- 1 kyslá smotana
- 1 vajíčko
- čerstvý kôpor
- trochu soli
- opražená slaninka
Postup:
- V miske si najskôr urobíme kvások a to tak, že zmiešame vlažné mlieko, droždie a cukor. Necháme asi 30 minút kysnúť. Potom kvások pridáme k múke, vajíčku, soli a oleja a vymiesime cesto, ktoré necháme pod utierkou vykysnúť.
- Medzitým si pripravíme bryndzovú plnku. Cesto si vyvaľkáme, povykrajujeme kolieska a necháme ich na plechu ešte podkysnúť. Následne spravíme do každého kolieska priehlbinku, pridáme plnku, na vrch opraženú slaninku, posypeme kôprom. Bryndzovníky pečieme na 180 stupňoch asi 20-25 minút. Dobrú chuť.
Foto: instagram, Lucia M.