Kupujete v obchode pravidelne bagety? Potom určite oceníte šikovný recept, kedy si ich môžete pripraviť aj doma. Sú hutnejšie ako rožky a aj oveľa väčšie. Z tohto množstva vám vznikne 8 menších bagiet alebo 4 veľké. Vyskúšate?
Na Domáce bagety budeme potrebovať:
- 300 gramov chlebovej múky
- 100 gramov hladkej múky
- 50 gramov masla
- 1/2 dcl oleja
- 1 PL soli
- trošku prášku do pečiva
- 200 ml mlieka
- 100 ml vody
- 1 droždie
- 1 PL cukru
Postup:
- Najskôr si pripravíme kvások. Vlažné mlieko s vodou zmiešame s droždím a cukrom. Po vykysnutí zamiešame s múkami a ostatnými surovinami do hutného cesta a necháme úplne vykysnúť v miske.
- Následne vytvarujeme bagety a uložíme ich na plech, kde ich ešte necháme zakryté asi 10 minút. Potom ich potrieme vajíčkom, prípadne maslom s pretlačeným cesnakom, ak chceme cesnakové a dáme piecť.
- Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 15 minút. Ak chcete, nožom vyrežte na vrch aj mriežku a až tak ich potierajte. Budú ešte chutnejšie a viac cesnakové. Dobrú chuť.
Lucia M.