Domáca zmrzlina 3-krát inak

(3 / 5)

V teplých mesiacoch sa človeku zbiehajú slinky najmä na niečo osviežujúce. Všetci dobre vieme, že najlepšie chutia práve tie domáce dobroty, preto vám prinášame tri skvelé recepty, ktoré máte hotové behom pár minút a zvyšok práce za vás urobí už len vaša mraznička. Žiadne vypekanie, státie pri horúcej rúre alebo náročné postupy či drahé suroviny. Fantastická domáca zmrzlina na tri spôsoby, ktorým neodoláte. Na ktorú verziu sa necháte zlákať vy?

Zmrzlina je pre mnohých jedným z najlepších vynálezov ľudstva. Existuje v takom množstve príchutí, že si tú svoju vyberie skutočne každý. Pripravte si ju doma rýchlo a jednoducho, stále v inom variante vďaka nasledujúcim receptom.

Banánová zmrzlina

Len 2 ingrediencie a super jednoduchá príprava.

Budeme potrebovať:

4 banány (ideálne čo najviac prezreté, kvôli sladkej chuti)

1 lyžica arašidového masla

Postup:

Banány nakrájame na kolieska alebo prekrojíme pozdĺžne na tenké pláty a následne na polovicu. Vložíme ich do igelitového zatváracieho vrecka a necháme v mrazničke asi na 2 až tri hodiny. Následne ich jednoducho vyberieme a vhodíme do mixéra. Necháme rozšľahať na jemnú zmes bez hrudiek a potom pridáme ešte arašidové maslo a trocho domixujeme. Takto pripravenú zmes vložíme do pripravenej vaničky či vybranej nádoby na zmrzlinu a necháme mraziť niekoľko hodín, pokiaľ nie je zmrzlina požadovanej tuhej konzistencie.

Citrónová zmrzlina

pixnio.com

Intenzívna chuť citrónov pre milovníkov osviežujúcej chuti. Padne skvele v horúcich dňoch.

Budeme potrebovať:

400 ml bieleho jogurtu (hustejší)

šťava z dvoch citrónov (ručne odšťavené)

2 hrnčeky práškového cukru

Postup:

Do misy si vylejeme biely jogurt a pridáme k nemu šťavu z dvoch citrónov. Všetko premiešame a následne k tomu prisypeme jeden hrnček práškového cukru. Pomocou mixéra následne zmes vyšľaháme na krémovú hmotu. Keď sú všetky ingrediencie dobre rozmiešané, prisypeme aj druhý hrnček práškového cukru a znovu šľaháme na jednoliatu masu. Zmes vložíme do chladničky asi na pol hodinu, aby sa schladila. Následne po vybratí ochutnáme, či nám vyhovuje chuť (ak nie, ešte pridáme cukor a mixujeme) a vlejeme do pripravenej misy na zmrzlinu. Vložíme do mrazničky na hodinu a po hodine pomocou vidličky oškrabeme z bokov nádoby ľad. Zamrznuté kúsky pekne vmiešame do zmrzliny metličkou alebo vidličkou a dáme znovu do mrazničky. Nasledujúce tri hodiny takto vyberieme zmrzlinu ešte 4 až 6-krát, aby sme zľadovatelé kúsky rozmiešali a pripravili zmrzlinu, ktorá bude jednoliata a bude sa dobre naberať. Potom ju už necháme niekoľko hodín mraziť (ideálne cez noc) a následne môžeme podávať.

Čokoládová zmrzlina

commons.wikimedia.org

Budeme potrebovať:

2 žĺtky

1/2 hrnčeka kryštálového cukru

300 ml mlieka

300 ml smotany na šľahanie

100 g horkej čokolády (strúhanej)

50 g mliečnej čokolády (strúhanej)

Postup:

Do misy si dáme žĺtky s cukrom a pomocou mixéra ich vyšľaháme na nadýchanú svetlú masu. Následne nevypíname mixér ale postupne prilievame najprv mlieko a následne smotanu a stále šľaháme, aby sme získali jednoliatu zmes. Mixujeme ešte chvíľu po priliatí mlieka i smotany, až pokiaľ nemáme na mliečnej zmesi penu. Potom zmes vylejeme do hrnca a na najmenšom plameni ju pomaly zahrievame a stále miešame, až pokiaľ trochu nezhustne. Nesmieme ju však variť! Potom stiahneme hrniec z plameňa a vysypeme doň nastrúhanú horkú i mliečnu čokoládu a intenzívne miešame, až pokiaľ sa všetka čokoláda nerozpustí a zmes nie je rovnomerne rozmiešaná. Následne masu necháme vychladnúť, stále ju trochu premiešame a potom ju vylejeme do misy na zmrzlinu. Necháme v mrazničke cez noc, no zo začiatku ju môžeme pár krát premiešať.

Jana

Chutil ti tento recept?

komentárov

x