Vianočka je niečo, čo si doprajeme z času na čas všetci. Deti ju milujú a na raňajky jej neodolá nikto! S domácim malinovým lekvárom je vianočka jednoducho bezkonkurenčná. Ak ju občas kupujete a bojíte sa ju piecť, môžem vám povedať, že s týmto receptom sa vydarí vždy. Splietanie nie je náročné a vianočka krásne počas pečenia narastie. Dám vám aj jeden tip: Ak vám z nej ostane, pripravte ju na spôsob francúzskych toustov alebo teda, urobte si vianočku vo vajíčku. Namiesto soli stačí pridať škoricový alebo klasický cukor a je to.
Na kvások
polovicu droždia
1 lyžičku cukru
trošku mlieka
trošku polohrubej múky
Na cesto
1/2 kg polohrubej múky
100 gramov cukru
štipka soli
1 žĺtok (ja som ale dala dva)
100 gramov masla
250 ml mlieka
vajíčko na potretie
hrozienka a mandle podľa chuti
Najskôr si urobíme kvások. V miske necháme droždie rozpustiť s cukrom. Postupne od oka pridávame teplejšie mlieko a múku. Všetko dobre premiešame a v miske postavíme na radiátor. Celý proces trvá cca 15 minút. Medzitým si pripravíme cesto. V miske si zmiešame múku, cukor, soľ a rozpustené maslo s mliekom. Vytvoríme hutné cesto. Pridáme kvások a dobre hnetieme. Najlepším nástrojom sú v tomto prípade ruky. Cesto miesime dovtedy, kým nás nebolia ruky.
Na záver cesto prekryjeme utierkou a necháme ho narásť na radiátore. Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme si ho na pomúčenej doske na 9 rovnakých častí. Vyvaľkáme si vkroče a môžeme začať splietať. Najskôr si položíme 4 vrkoče a zapletieme ich ako klasický cop, len každý vrkoč prekladáme cez dva a nie cez jeden. Položíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme hrozienkami a mandľami. Potom si vezmeme ďalšie tri vrkoče a urobíme vrkoč. Položíme ho na vrch a znovu posypeme hrozienkami a mandľami. Potom zapletieme posledné dva a to len tak, že ich obtočíme okolo seba. Aj tento cop položíme na vrch. Vianočku natrieme rozšľahaným vajíčkom a copy prepojíme drevenými špajdľami, aby sa nám počas pečenia vianočka nerozpadla. Pečieme 45 minút, no záleží aj od rúry, u mňa sa piekla hodinku na 160 stupňoch. Dobrú chuť!
Lucia M.