Jedlo si zvykneme dochutiť nie len soľou a korením. V mnohých domácnostiach sa už roky používa vegeta, ako skvelé dochucovadlo. Má však mnoho nevýhod. Jednou z nich je napríklad vysoký obsah soli a samozrejme glutamanu. Ak ste rozmýšľali, že si skúsite vegetu pripraviť aj doma, no chýbal vám skvelý recept, nájdete ho v tomto článku.
Na domácu vegetu budeme potrebovať:
- petržlen
- mrkva
- kaleráb
- zeler
- cesnak
- cibuľa
- kurkuma
- soľ
Postup prípravy:
- Pripravíme si rôzne druhy zeleniny. Použite tú, čo máte najradšej. Cibule nemusíte dávať veľa, bude vám stačiť jedna väčšia alebo dve stredné. Cesnak si ošúpeme, zeleninu očistíme a všetko dáme sušiť do rúry, prípadne na sušičku. Ešte predtým môžeme zeleninu trochu osoliť, okoreniť a ak chcete, pridajte aj trochu kurkumy.
- Zeleninu sušíme cca 3-4 hodiny pri teplote max 50 stupňov. Keď je usušená a nemáte v nej žiadnu vlhkosť, rozmixujte ju ponorným mixérom. Ochutnajte a ak je potrebné, pridajte ešte soľ. Vegetu uskladníme v sklenenej uzatváracej nádobe. Používajte na dochucovanie polievok a hlavných jedál.
Lucia M.