Domáca nutella

Loading...
(3 / 5)

Celý svet obletela správa o palmovom oleji. Nachádza sa v našich obľúbených sladkostiach, v niektorých potravinách, a áno, aj v nutelle. Pamätám si, ako som ako dieťa chodila tajne lyžičkou na nutellu. Táto radosť mi ostala až do dospelosti. Máte to podobne ako ja? Tento skvelý recept si vás určite získa, hlavne kvôli tomu, že si ju môžete pripraviť doma, a aj preto, že neobsahuje palmový olej ani cukor.

Na prípravu potrebujete:

  • 1 hrnček lieskovcov
  • 1/2 hrnčeka kokosového mlieka (nájdete v drogérii, alebo v zdravej výžive, dokonca aj v niektorých obchodných reťazcoch)
  • 4 lyžice stévie, poprípade teda trstinového cukru
  • 1 lyžica kokosového oleja
  • 1/2 hrnčeka kakaového prášku (buď surové kakao, alebo holandské)
  • 1 vanilkový lusk

Postup:

  • Najskôr je potrebné si rozohriať rúru na 180°C. Lieskové oriešky dáme na plech na papier na pečenie a pečieme približne 8 až 10 minút. Keď trochu vychladnú, nasypeme ich do utierky a pošúchame, aby sme odstránili čo najväčšie množstvo šupiek. Väčšinou majú horkastú chuť, no nebojte sa, nemusíte byť veľmi precízni. Lieskové oriešky dáme do mixéru a rozmixujeme najemno.
  • Do zmesi postupne pridávame ostatné ingrediencie a ďalej mixujeme. Ak chceme trochu redšiu konzistenciu, pridáme viac kokosového mlieka. Ak neviete zohnať v obchode kokosové mlieko, postačí vám napríklad aj mandľové, ryžové, či sójové.
  • Nutella nám vydrží v chladničke niekoľko týždňov, ale ak ste maškrtníci ako ja, neohreje sa u vás ani niekoľko dní. Je skvelá do palaciniek, na hrianku, alebo len tak na sobotňajšiu vianočku.
  • Ak máte viac fantázie, môžete použiť aj iný olej, napr. makadamiový, poprípade miesto lieskovcov môžete pridať mandle, niekto pridáva aj kondenzované mlieko, je to na vás. Toto je recept, aký pripravujem ja. Dobrú chuť.

Chutil ti tento recept?

komentárov

x