Domáca karamelová zmrzlina s kávou

Loading...
(0 / 5)

Zmrzlina je nepochybne najobľúbenejšia letná pochúťka, ktorá osvieži v horúcich dňoch. Milujú ju deti aj dospelí. Prospieva aj nášmu duševnému zdraviu. Lízanie zmrzliny vraj aktivuje mozgové centrum, ktoré vyplavuje hormón šťastia – endorfín.

Predchodkyňou zmrzliny vraj bola zmes mlieka a ryže zmrazovanej za pomoci snehu alebo ľadu 200 rokov p.n.l. v Číne. Neskôr rímski panovníci posielali do hôr svojich otrokov na ľad a sneh. Skladovali ho hlboko v dierach v zemi. Kuchári ho ochutili a šľachta si potom pochutnávala na sladkej dobrote počas svojich bujarých večierkov.

Foto: popradske.sk

Zmrzlinu v dnešnej podobe priniesla v roku 1843 Američanka Nancy Johnsonová, ktorá vyrobila prvý ručný výrobník na zmrzlinu. Pár rokov na to vznikla prvá továreň na zmrzlinu v Londýne. Postupne sa stala zmrzlina dostupnejšia aj pre obyčajných ľudí. Momentálne sú najväčším konzumentom zmrzliny na svete Američania. Spomedzi európskych krajín prvenstvo patrí Dánom a Švédom. Slováci si radi pochutnávajú na juhoslovanskej či talianskej zmrzline. Najpredávanejšími príchuťami vo svete sú vanilková, jahodová a čokoládová. Ak sa rozhodnete pripraviť si túto mrazenú pochúťku doma, pripravili sme pre vás nenáročný recept na karamelovú zmrzlinu s kávou. Nech sa páči:

Ingrediencie na domácu karamelovú zmrzlinu:

Postup:

  • V miske si pripravíme šľahačku, pričom dáme pozor, aby sme ju neprešľahali. Jedným zaručeným tipom, ako sa vám to nestane, je použiť dobre vychladenú šľahačku. Potom už len musíme prestať šľahať v správny moment, keď šľahačka začína byť krémová. Šľahačku na pár minút odložíme do chladničky.
Foto: popradske.sk
  • V miske si do peny vyšľaháme karamelové Salko. Pridáme 1 lyžicu vychladeného silného pressa, trochu práškového cukru a krátko premiešame. Do neho postupne pomaly a ručne vmiešavame vychladenú a vymiešanú šľahačku. Nakoniec pridáme 2 kávové lyžičky mletej kávy Extra špeciál. Zľahka premiešame a masu vylejeme do uzatvárateľnej misky a dáme mraziť.
    Približne prvé dve-tri hodiny pravidelne masu premiešavame. Potom zmrzlinu posypeme podrvenými sušienkami Lotus a malinami. Necháme mraziť ďalších cca 6 hodín. Pri servírovaní môžeme zmrzlinu ozdobiť čerstvými malinami.
  • Sladká karamelová chuť je zvýraznená silou kávy a úžasnými karamelovými sušienkami. Naopak, sladkosť zjemňujú a dopĺňajú kyslasté maliny. Kombinácia, ktorá vás určite dostane. Ale ak ste odvážnejší a radi cestujete, môžete vyskúšať rybiu zmrzlinu v Japonsku či pikantnú v Severnej Karolíne. Čo vy na to? Krásne leto plné zážitkov prajeme!
Foto: popradske.sk

Článok vznikol v spolupráci s popradske.sk

Chutil ti tento recept?

komentárov

x