Zmrzlina je nepochybne najobľúbenejšia letná pochúťka, ktorá osvieži v horúcich dňoch. Milujú ju deti aj dospelí. Prospieva aj nášmu duševnému zdraviu. Lízanie zmrzliny vraj aktivuje mozgové centrum, ktoré vyplavuje hormón šťastia – endorfín.
Predchodkyňou zmrzliny vraj bola zmes mlieka a ryže zmrazovanej za pomoci snehu alebo ľadu 200 rokov p.n.l. v Číne. Neskôr rímski panovníci posielali do hôr svojich otrokov na ľad a sneh. Skladovali ho hlboko v dierach v zemi. Kuchári ho ochutili a šľachta si potom pochutnávala na sladkej dobrote počas svojich bujarých večierkov.
Zmrzlinu v dnešnej podobe priniesla v roku 1843 Američanka Nancy Johnsonová, ktorá vyrobila prvý ručný výrobník na zmrzlinu. Pár rokov na to vznikla prvá továreň na zmrzlinu v Londýne. Postupne sa stala zmrzlina dostupnejšia aj pre obyčajných ľudí. Momentálne sú najväčším konzumentom zmrzliny na svete Američania. Spomedzi európskych krajín prvenstvo patrí Dánom a Švédom. Slováci si radi pochutnávajú na juhoslovanskej či talianskej zmrzline. Najpredávanejšími príchuťami vo svete sú vanilková, jahodová a čokoládová. Ak sa rozhodnete pripraviť si túto mrazenú pochúťku doma, pripravili sme pre vás nenáročný recept na karamelovú zmrzlinu s kávou. Nech sa páči:
Článok vznikol v spolupráci s popradske.sk
Oznámenia