Dokonalá domáca knedľa od babičky

Loading...
(3.6 / 5)

Milujete domácu knedľu, akú robievala vaša babička, no akosi si stále netrúfate ju sama pripraviť? Nie ste ani prvá, ani posledná. Mnoho žien si domácu knedľu predstavuje ako ktovieakú ťažkosť v kuchyni. A pritom pripraviť dokonalú knedľu je jednoduchšie, než ste si kedy predstavovali.

Budete potrebovať:

500 g polohrubej múky

125 ml mlieka

125 ml vody

1 ČL soli

1 vajce

2 PL oleja

7 g sušeného droždia

2 PL kryštálového cukru

Postup prípravy:

3-4 polievkové lyžice múky si zmiešajte vo vlažnom mlieku a vode. Nasypte droždie, posypte to cukrom a na mierne teplom mieste nechajte 30 minút podkysnúť. Po uplynutí polhodiny pridajte zvyšnú múku a ostatné ingrediencie a vypracujte si vláčne cesto. Keď je cesto hladké a lesklé a nemá žiadne hrudky, odložte oh do misy, prikryte utierkou a nechajte na mierne teplom mieste podkysnúť ďalších 30-40 minút.

Pripravte si dosku, vezmite si cesto a vytvarujte si z neho vami zvolený tvar. Niekto preferuje klasické podlhovasté knedle, niekto má rád oválne knedle a sú aj ľudia, ktorí pripravujú knedle, ako guľatá bochník.

Cesto vložte do nádobky s pariacim sitkom a nechajte ešte 15 minút podkysnúť. Tesne pred parením knedľu dobre potrite olejom, alebo maslom. Potom opatrne prilejte vodu a pustite plyn. Knedľu parte aspoň 20 minút, aby prešla teplom naozaj celá. Ak ste si zvolili napríklad tvar guľatého bochníka, nechajte knedľu pariť dlhšie, aby prešla až do stredu. Nezabudnite, že počas parenia by ste hrniec nemali otvárať, preto je lepšie, ak si vopred rozmyslíte, koľko vody do hrnca dáte, aby ste ho počas procesu nemuseli otvárať. Knedľa môže klesnúť a už sa nezdvihne. Knedľa v žiadnom prípade nesmie vo vode stáť, ani sa jej nijak dotýkať.

Aby ste predišli nepríjemným situáciám, odporúčame naliať dostatok vody a po privedení do varu stíšiť plyn. Voda sa odparí pomalšie a vám nebude hroziť, že vám začne prihárať hrniec, alebo po jeho nútenom otvorení vám knedľa spľasne.

Ak necháte knedľu pred parením podkysnúť v takmer zatvorenom pariacom hrnci, bude nádherná a nadýchaná. Aby vám taká aj ostala, po uparení ju uložte na drevenú dosku a popichajte ju špáradlom, alebo špajdľou. Unikne prebytočná para a knedľa nespľasne, ale ostane krásna nafúknutá. Po vychladnutí knedľu potrieme olejom, aby neobschla a môžeme podávať. Prajeme dobrú chuť a veľa šťastia pri príprave!

przepisy.pl, enjoyyourcooking.com

Chutil ti tento recept?

komentárov

x