Často sa pozrieme na nejaký vynikajúci dezert a v hlave nás napadne jediné: „To musí byť ale poriadne zložitý recept.“ Ak vás odrádza práve náročnosť, nie vždy je to celkom tak. Dezert Maxi King pripomína pochúťku, ktorú nájdete v chladiarenských pultoch v obchodoch. Prečo ju ale nepretvoriť na vynikajúcu a jednoduchú sladkú maškrtu? Sladký karamel, orechy a čokoláda, to je zaručený úspech.
200 gramov keksov
300 gramov masla
4 PL nutelly
400 gramov kondenzovaného mlieka
200 ml mlieka
400 gramov sójového sušeného mlieka
100 gramov cukru
2 ČL vanilkového extraktu
100 gramov lieskových orechov
100 gramov bielej čokolády
100 gramov horkej čokolády
50 ml smotany na šľahanie
Najskôr si pripravíme základ. Sušienky si rozmixujeme a pridáme 100 gramov roztopeného masla a nutellu. Vytvoríme mokrú hmotu, ktorú natlačíme do formy na pečenie. Formu vložíme aspoň na 30 minút do chladničky. Medzitým si pripravíme krém a teda mliečnu vrstvu. Zmiešame mlieko so zvyškom masla a pridáme vanilku. Zmes na ohni privedieme do varu a počkáme, kým nám vychladne. Pridáme sušené mlieko, ja používam sójové. Vymiešame mixérom tak, aby nám neostali žiadne hrudky.
Polovicu mliečnej plnky vylejeme na korpus a na ňu pridáme karamel, ktorý sme si pripravili z masla a cukru. Následne dáme vrstvu uvareného kondenzovaného mlieka a na koniec opäť mliečnu vrstvu. Povrch upravíme pomocou noža, aby bol zarovnaný. Dezert opäť vložíme do chladničky.
Medzitým si roztopíme čokolády vo vodnom kúpeli a zmiešame ich so smotanou. Oriešky si prejdeme valčekom, aby sa nám podrvili. Dáme ich na mliečnu vrstvu a zalejeme čokoládou. Dezert ešte chladíme asi 3 hodiny. Dobrú chuť.
zdroj titulnej fotky: youtube, Lucia M.