Čokoládový perník, kto by ho nemal rád? Tento recept vám zaručí úspech a zo stola zmizne za pár minút a nikto ho neodmietne. Vďaka jednoduchosti ho určite zvládne každý. Jablká sú v tomto recepte špeciálnou ingredienciou, ktorá dodáva neuveriteľne vláčnu chuť cestu. Bonusom k vláčnej chuti cesta je spojenie chuti jahodového lekváru a špeciálnej zmesi čokolády, ktorú si úplne jednoducho vytvoríte sami doma. Tento čokoládový perník si zaručene zamilujete, keď ho ochutnáte a už iný nebudete chcieť! Dobrú chuť.
Cesto:
300 g polohrubej múky
1 ČL sódy bikarbóny
200 g cukru
3 vajíčka
3 PL kakaa
10 jabĺk
1 ČL škorice
3 PL kokosového oleja
1 dcl mlieka
Plnka na vrch:
jahodový lekvár
60 g horkej čokolády
70 g mliečnej čokolády
0,5 dcl nesladené kondenzované mlieko
1 PL masla
smotanu na šľahanie
Ošúpeme jablká a nastrúhame ich. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. Do misy vložíme múku, vajíčka, mlieko, olej, cukor (napokon môžeme pridať aj jedno balenie vanilkového cukru), škoricu, a kakao a vyšľaháme elektrickým mixérom.
Keď máme ingrediencie poriadne zmiešané, môžeme pridať do zmesi nastrúhané jablká a znovu premixujeme mixérom.
Vymastíme si plech – olejom, alebo maslom a následne posypeme múkou, aby sa nám perník jednoducho vyberal po upečení. Hotovú zmes ingrediencií vlejeme na plech a dáme piecť na cca 30 minút – neustále však treba kontrolovať, pretože jednotlivé rúry môžu mať rôzny výkon.
Po tom, ako sa cesto dopieklo necháme ho cca na 5-10 minút vychladnúť. Po vychladnutí natrieme vrch cesta jahodovým lekvárom, alebo pokojne aj akýmkoľvek iným, ktorý vám chutí.
Potom si pripravíme čokoládový náter nad parou.
Budeme potrebovať dva hrnce. Do spodného hrnca si vložíme vodu, ktorú privedieme do varu. Naň položíme druhý hrniec, v ktorom budeme pripravovať samotnú čokoládu. Vložíme všetky uvedené ingrediencie (maslo, šľahačku, kondenzované mlieko, a 2 druhy čokolád – ale pokojne ich môže byť aj viac) a za stáleho miešania rozpúšťame nad parou. Keď získa tekutú konzistenciu môžeme ju aplikovať na vrch perníka, ktorý sme predtým potreli lekvárom. Necháme čokoládu na vrchu stuhnúť cca 5-10 minút a môžeme podávať. Dobrú chuť!
Veronika Sedláčeková